Društvo

IVICA STANKOVIĆ ODLAZI SA FUNKCIJE 10. JUNA?

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Na vanrednoj sjednici Tužilačkog savjeta 10. juna biće donijeta odluka o prestanku njegove v. d. funkcije jer je po sili zakona već stekao pravo za odlazak u starosnu penziju, saznaju Vijesti u vrhu tužilaštva.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Plan je da tog dana aktuelni sastav Tužilačkog savjeta izabere i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, a prema važećem Zakonu o tužilaštvu (član 48), piše da TS većinom glasova bira v. d. VDT-a iz reda tužilaca Vrhovnog državnog tužilaštva, navode Vijesti.

To će značiti da će Tužilački savjet birati sa spiska od osam tužilaca Vrhovnog državnog tužilaštva, a novi vršilac dužnosti mogao bi da bude Stankovićev zamjenik Dražen Burić, Sonja Bošković, Stojanka Radović, Đurđina Nina Ivanović, Radmila Ćuković i Jelena Đaletić.

Na spisku će se najvjerovatnije naći i imena nedavno izabranih tužilaca u VDT - Lidije Vukčević i Veljka Rutovića, iako formalno nikada nijesu ni stigli iz Specijalnog državnog tužilatva u kojem su ostali na ispomoći zbog velikog broja predmeta, pišu Vijesti.

Tužilački savjet nije odgovorio Vijestima na pitanje - kada su od Vrhovnog državnog tužilaštva primili obavještenje da je Ivica Stanković ispunio uslov za penziju, jer je 25. maja napunio 67 godina života.

Kako je to predviđeno članom 105 Zakona o državnom tužilaštvu, TS je dužan da najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema obavještenja mora da konstatuje prestanak funkcije, navode Vijesti.

Mandat pa v.d.

Dugogodišnji sudija - Stanković, na čelo Vrhovnog državnog tužilaštva izabran je 7. oktobra 2014. godine i to u drugom krugu sa 3/5 glasova poslanika tadašnjeg skupštinskog saziva. Tada je v. d. stanje tužilaštva, koje je nakon isteka mandata Ranki Čarapić 2013. godine, trajalo 18 mjeseci prekinuto glasovima 49 poslanika DPS-a i Socijalističke narodne partije koja je zbog te podrške dobila kasnije mjesto u Sudskom savjetu, navode Vijesti.

Za vrijeme njegovog mandata usvojen je novi Zakon o državnom tužilaštvu, a nakon devet mjeseci počelo je sa radom Specijalno državno tužilaštvo, na čijem se čelu od jula 2015. godine nalazi Milivoje Katnić.

Dok je u punom mandatu rukovodio tužilaštvom, na adresu VDT-a stigle su brojne optužbe opozicije, ali i NVO sektora da nemaju predmete za ratne zločine, da je tužilačka organizacija krojena po političkom diktatu i da tužioci nerado vode predmete visoke korupcije i potencijalnih zloupotreba od strane političkih i drugih moćnika...

“Niko ne može reći da je tužilaštvo danas i 2014. godine ista institucija. Napravili smo više važnih iskoraka u svim segmentima rada. Vrhovno državno tužilaštvo je uradilo sve što je moguće oko izbora novog VDT-a, ali od svega je važnije da v. d stanje ne utiče na rad i državno tužilaštvo je pokazalo efikasnost”, kazao je Stanković početkom ove godine, naglašavaju Vijesti.

Novi zakon, nova imena

Parlamentarna većina prošle sedmice ponovo je usvojila novi Zakon o tužilaštvu kojim se insistira da Tužilački savjet mora biti u potpunosti promijenjen, ali da bi se to pravno uobličilo, promjene će morati da sačekaju jesen, ističu Vijesti.

Novim zakonom predviđeno je da u TS-u bude više uglednih pravnika, nego tužilaca, te da jednog od njih predlažu nevladine organizacije.

Nijedan član TS-a ne smije biti srodnik ili supružnik nekoga iz izvršne ili zakonodavne vlasti, predsjednika države, član ili funkcioner partije u posljednjih pet godina, ali ni bivši tužilac u posljednjih osam godina, naglašavaju Vijesti.

Novina je i da vršilac dužnosti VDT-a može biti i neko van tužilačke organizacije, a da na toj funkciji može biti najduže godinu.

U propisu piše da kandidati za tužioce u TS-u moraju biti predloženi u roku od mjesec od stupanja zakona na snagu, a da zatim četiri tužioca u Savjetu moraju biti izabrani u roku od 15 dana. Njih bira Konferencija državnih tužilaca.

Ugledni pravnici se, prema zakonu, predlažu u roku od mjesec dana od objavljivanja poziva, koji se daje u roku od osam dana od stupanja zakona na snagum, zaključuju Vijesti.

Tužilački savjet na prvoj sjednici bira vršioca dužnosti VDT, a disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika u roku od 15 dana od tada.

Novi vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca biće na funkciji bar do septembra, dok se ne izaberu novi članovi Tužilačkog savjeta, u skladu sa nedavno usvojenim izmjenama Zakona o tužilaštvu”...