IZRAZILI ZABRINUTOST

SABOR SPC: "NOVA VLAST U CRNOJ GORI IZBJEGAVA DA POTPIŠE TEMELJNI UGOVOR"

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Nova vlast u Crnoj Gori izbjegava da potpiše usaglašen Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore, čime je Srpska pravoslavna crkva diskriminisana, saopštio je Sabor SPC, nakon zasijedanja na kojem je za mitropolita crnogorsko primorskog izabran Joanikije, piše RTCG.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Juče je Sabor SPC za mitropolita crnogorsko-primorskog izabrao je dosadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija. Na upražnjeno mjesto episkopa budimljansko-nikšićkog postavljen je episkop dioklijski Metodije.

Ipak, Sabor izražava u saopštenju zabrinutost zbog Temeljnog ugovora, prenosi RTCG.

Sabor je, kako navode, sa dužnom pažnjom i brigom razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo Pravoslavne crkve.

“Sa istom pažnjom je uzet u obzir izvještaj saborskog Odbora za Jasenovac, a ujedno su razmotreni problemi Srpske Pravoslavne Crkve kako u Srbiji i u zemljama regiona tako i u dijaspori širom svijeta. U tom okviru posebna pažnja je posvećena stanju naše Crkve i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, gdje se nepravde, pritisci i nasilje protiv srpskog naroda i ugrožavanje identiteta, slobode, pravâ i imovine Srpske pravoslavne crkve nastavljaju, i to, nažalost, u sve težem obliku”,ocjenjuje se u saopštenju Sabora.

Podsjetimo premijer Zdravko Krivokapić je u četvrtak veče otišao je u Beograd, ali tom prilikom Temeljni ugovor nije potpisan. On je, potom, izjavio kako želi da se ugovor potpiše u Crnoj Gori, i to 30. oktobra - kada je godišnjica smrti mitropolita Amfilohija, zaključuje RTCG.

Tagovi