Društvo

JOANIKIJE: KRIVOKAPIĆ NE TREBA DA SE MIJEŠA U IZBOR MITROPOLITA, VEĆ DA ODRŽI SVOJE OBEĆANJE

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije kazao je za In4S da je on od premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića zahtijevao da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita.

Izvor: Mondo/Ana Božović

“Ja sam od premijera Crne Gore, zahtijevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita Crnogorsko – primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rješavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade“, rekao je za In4S vladika Joanikije.

Kako nezvanično saznaju Krivokapić se pravdao da potpisivanje „koče“ potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić te da će ukoliko potpiše ugovor ugroziti stabilnost vlade, čiji opstanak poslije ovog skandala, je pod velikim znakom pitanja.

Kako navode, umjesto da sa patrijarhom potpiše Temeljni ugovor, premijer Krivokapić je dao sebi za pravo da se upliće u unutrašnja pitanja SPC insistirajući da je vladika Joanikije jedini prihvatljivi kandidat za upražnjeno mjesto mitropolita Crnogorsko- primorskog.

„Ovakvo ponašanje, premijera Krivokapića, samo je medveđa usluga vladiki Joanikiju i to u trenutku kada je bilo sve usaglašeno i sada je već izvesno da će se izbor episkopa na upražnjenim eparhijama prolongirati za jesenje zasedanje“, tvrdi izvor iz Srpske patrijaršije za In4S.

Krivokapić je jutros saopštio da je na sinoćnjem sastanku u Beogradu dogovoreno da se usaglasi termin potpisivanja Temeljnog ugovora, a prethodno je na Twitteru objavio prijedlog da to bude 30. oktobra.

Iz SPC su u međuvremenu saopštili da je jedini dolazak Krivokapića u Beograd bilo potpisivanje Temeljnog ugovora, te su poručili da su iznenađeni i zabrinuti.

Kako su naveli, Krivokapić je iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti.

Podsjetimo, agencija Tanjug je sinoć najavila da će realizovati prenos iz Patrijaršije SPC sa potpisivanja Temeljnog ugovora, ali je link uživo prenosa ubrzo povučen.