Društvo

BOLNICA U BREZOVIKU DOBILA UREĐAJE ZA LIJEČENJE KARCINOMA PLUĆA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Brezoviku u Nikšiću dobila je od predstavništva farmaceutske kompanija „Hoffmann la Roch“ iz Podgorice na poklon četiri infuzione pumpe neophodne za liječenje pacijenata oboljelih od karcinoma pluća.

Izvor: Guliver/Getty images, Chinnapong

Iz Specijalne bolnice saopšteno je da su donaciju dobili kao referentna zdravstvena ustanova u Crnoj Gori u oblasti pulmologije, koja liječi bolesnike sa malignim tumorima pluća, vrši hospitalizacije za hemioterapiju, palijativno liječenje i sprovodi terapiju bola.

Kako su rekli, za uspješno liječenje pacijenata oboljelih od karcinoma pluća, pored stručnog i posvećenog kadra i adekvatne terapije, potrebna je i savremena oprema.

Iz Specijalne bolnice su pojasnili da su infuzione pumpe moderni medicinski uređaji koji se koriste za intravenozno apliciranje infuzionog rastvora sa adekvatnim farmaceutskim sastojcima, kako bi se pacijentu omogućilo poboljšanje bolesti ili potpuni oporavak.

"Dobijene infuzione pumpe, zahvaljujući njihovom naprednom tehnološkom sistemu, se često koriste za primjenu kritičnih tečnosti, uključujući i visoko rizične ljekove", navodi se u saopštenju.

U Specijalnoj bolnici u Brezoviku pacijenti od karcinoma liječe se na Odjeljenju pulmološke onkologije, gdje se, kako je saopšteno, sprovode adekvatne dijagnostičke procedure i terapije po savremenim protokolima i standardima.

Načelnica Odjeljenja pulmološke onkologije, Marija Stolić, ukazala je na važnost osavremenjavanja načina i uvođenja inovativnih rješenja u protokole liječenja pacijenata, posebno onih od teških oboljenja i zahvalila se za donirane uređaje.

Iz Specijalne bolnice su podsjetili da je „Hoffmann La Roche“ farmaceutska inovativna kompanija i jedna od vodećih u svijetu, koja nastoji da obezbjeđivanjem adekvatnih dijagnostičkih procedura i terapija u oblasti onkologije, virusologije, reumatologije i neurologije, pacijentima omogući pristup inovativnim terapijskim opcijama i personalizovani pristup u liječenju.

”Kompanija je prisutna u više od 100 zemalja u svijetu, a njihovo predstavništvo u Podgorici godinama uspješno sarađuje sa zdravstvenim sistemom Crne Gore i svojim inovacijama u proizvodima i uslugama doprinosi unapređenju zdravstvene zaštite”, dodaje se u saopštenju.