Društvo

ODLOŽENO VIŠE OD POLA SUĐENJA ZBOG ŠTRAJKA ADVOKATA, ODOVIĆ: NEĆEMO ODUSTATI OD FISKALIZACIJE

Autori Gordana Bojanić TV Vijesti

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja neće odustati od toga da advokati budu u sistemu fiskalizacije, kazao je državni sekretar u tom ministarstvu Janko Odović.

Izvor: MONDO

On je za TV Vijesti kazao da smatraju da je odluka Advokatske komore da stupi u štrajk nezakonita.

“Vlada Crne Gore i ovo ministarstvo smatraju da je ta odluka nezakonita. Sama činjenica da je nešto ustavna kategorija ne može biti osnov za neprimjenjivanje jednog zakona i upravo bi to advokati trebali da zanju. Mi smo u više navrata u tim razgovorima bili otvoreni da pružimo sve modalitete da napravimo model elektronske fiskalizacije kojima bi se izašlo njima u susret. Međutim njihov stav je bio poprilično tvrd i nije se moglo dalje razgovarati o tome. Ministarstvo ne samo da neće nego ne može odustati od toga”, kazao je Odović.

Advokatska komora Crne Gore je od danas zvanično stupila u štajk i naložila je svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu.

ODLOŽENO 78 od 126 SUĐENJA ZBOG ŠTRAJKA

Pred Osnovnim sudom u Podgorici danas je odloženo 78 od 126 zakazanih suđenja, a zbog obustave rada advokata u Crnoj Gori, kazala je portparolka tog suda Ivana Becić.

"U većini predmeta pojavile su se stranke koje su imale kvalifikovane punomoćnike, odnosno branioce, koje su tražile odlaganje suđenja zbog odsustva advokata, pozivajući se na njihovo zakonsko pravo pružanja pravne pomoći, odnosno prava na branioca", precizirala je Becić.

Ona je ukazala da prvi dan u sedmici određeni broj sudija koristi za izradu sudskih odluka i organizaciju suđenja i postupanja u predmetima zbog čega broj odloženih suđenja na današnji dan ne može biti parametar za prosječan broj odlaganja koji će uslijediti na dnevnom nivou zbog obustave rada advokata.