Društvo

BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: OSTVARENI REZULTAT ČUVAMO KROZ NACIONALNO JEDINSTVO

Autor Jovana Raičević

"Ostvareni rezultati obavezuju i moguće ih je očuvati samo kroz nacionalno jedinstvo, partnerstvo i saradnju, što je okosnica efikasnog odgovora na COVID 19", poručila je ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Ona je to saopštila na početku Misije Robert Koh Instituta u Podgorici, čiji će predstavnici od 24. do 28. maja sprovesti periodični pregled nacionalnog odgovora na COVID-19 prema metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije. Ova aktivnost će poslužiti za dalje poboljšanje odgovora zdravstvenog sektora na COVID-19.

„Ako je neko do sada imao dilemu, pandemija je nas podsjetila da nema razvoja i ekonomije bez zdravlja. Razvijanje i jačanje nacionalnih kapaciteta za prevenciju, pripremljenost, odgovor i oporavak od kriznih situacija nije samo stvar odgovornog odnosa prema obavezama koje prozilaze iz ratifikovaog međunarodnog sporazuma – Međunarodnog zdravstvenog pravilnika SZO, već je to za Vladu Crne Gore nacionalni strateški prioritet koji nema alternativu. Ulaganje u zdravstvenu sigurnost je ulaganje u zdravlje, u održivi razvoj i inkluzivno društvo“, navela je dr Borovinić Bojović.

Opredjeljenje Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore je da svako ulaganje mora biti pametno i strateško, dodala je ona.

„To je dodatni razlog zašto je iniciranje ovog procesa Periodičnog pregleda od strateškog značaja za nas. Ovo je prilika da napravimo presjek stanja, identifikujemo izazove, ali i da sagledamo komparativna iskustva da bi smo kreirali snažniji sistem. U tom smislu, posebno zahvaljujem našim strateškim partnerima SZO i kolegama iz Robert Koh Instituta na naporu koji je uložen da se ovako zahtjevan proces prilagodi specifičnostima Crne Gore i aktuelnom momentu“, kazala je ministarka zdravlja.

Fokus ove aktivnosti će biti odgovor u bolnicama kao i u laboratorijama u kojima se sprovodi testriranje na korona virus.

Šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović istakla je da ta međunarodna organizacija, posebno pozdravlja napore i odluku Ministarstva zdravlja pod liderstvom ministarke Borovinić da zatišje i epidemiološku bonacu mudro iskoristi za kolektivno kontinuirano učenje i unapređivanje sistema i strateškog, sveobuhvatnog pristupa upravljanja rizikom od COVID 19, koji obuhvata mjere na planu pripremljenosti, prevencije, odgovora i oporavka.

„Svjedoci smo, da od prvih dana proglašenja novog, neobičnog oboljenja za događaj koji predstavlja prijetnju po javno zdravlje na globalnom nivou, pandemija gotovo u potpunosti konzumira prostor za strateško sagledavanje situacije, planiranje i djelovanje. Posebno želim da naglasim da samo sistem koji je spreman da kontinuirano sagledava, evaluira i adaptira svoj pristup kriznoj situaciji može biti bolji, otporan i u stanju da i u krizi ispunjava svoju misiju: da čuva zdravlje, spašava zivote“, kazala je Brajović.

Ona je istakla da su za tu organizaciju zemlje Zapadnog Balkana priorotet i u fokusu pažnje.

„Kao što nema Evrope bez Zapadnog Balkana, tako nema ni zdravstvene sigurnosti u regionu Evrope bez zdravstvene sigurnosti u Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana. Svaki korak Crne Gore u pravcu jačanja kapaciteta za pripremljenost i odgovor na pandemiju je doprinos rješenju globalnog problema“, navela je Brajović.

U toku nedelje, misiji će se priključiti i tim eksperata iz Rumunije sa ciljem da se zajedno sagledaju mogućnosti i pripremi predloga za formiranje Operativnog centra za vanredne situacije na Institutu za javno zdravlje.

Ovaj izvještaj obezbijediće informacije koje će biti sastavni dio Nacionalnog plana jačanja zdravstvene sigirnosti u Crnoj Gori, čije je usvajanje planirano za posljednji kvartal tekuće godine.

Aktivnost su podržale Ambasada Ruminije i Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije.

Misiju finansira Delegacija EU u Podgorici, a sprovodi je SZO u saradnji sa njemačkim Institutom Robert Koh.