Društvo

U KLINIČKOM CENTRU PACIJENTI ZA PREGLED ČEKAJU I DO TRI MJESECA

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Prvi slobodni termini za kolonoskopski pregled u Kliničkom centru (KC) mogući su tek u avgustu, zbog čega su pojedini pacijenti prinuđeni da ovu vrstu dijagnostike rade kod privatnika i to po cijeni od oko 150 eura, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Pacijenti tvrde da se na kardiološki i gastroenterološki pregled u najvećoj zdravstvenoj ustanovi takođe čeka i do dva mjeseca, navode Vijesti.

Sagovornica Vijesti sa Žabljaka je kazala da njena majka, osamdesetogodišnja penzionerka, ne može u zakonskom roku da obavi neophodne preglede u KC. Dostavila je informaciju o prvim slobodnim terminima koje je dobila u toj ustanovi, a koji pokazuju da je kardiološki pregled moguć od 22. jula, a kolonoskopija od 16. avgusta.

„Posle pregleda gastroenterologa pošla sam sa majkom kod zaštitnika prava pacijenata, koja mi je dala ovu informaciju. Dakle, kolonoskopiju je moguće uraditi tek 16. avgusta, a načelnica mi je rekla da bi tu dijagnostičku proceduru trebalo uraditi što hitnije. Moja majka ima penziju 180 eura i ne može da priušti sebi luksuz da plati privatno kolonoskopiju 150 eura, koja ne može biti refundirana. Već je platila holter, koji je koštao 40 eura i dva odlaska iz Žabljaka u Nikšić“, kazala je ona za Vijesti.

Direktorka KC Ljiljana Radulović Vijestima je saopštila da pacijent može da obavi pregled u privatnoj zdravstvenoj ustanovi samo za oblasti za koje je sklopljen ugovor o privatno-javnom partnerstvu. Istakla je da specijalista, koji indikuje dopunsku dijagnostiku i smatra da proceduru treba uraditi po prioritetu, može da je uradi u okviru hitne ambulante, ali i da se specijalistički pregledi rade i vikendom.

 Radulovićeva je rekla da se na sedmičnom nivou u Poliklinici KC pregleda između 8.000 i 9.000 pacijenata, a na Poliklinici Instituta za bolesti djece od 1.500 do 2.000.

Ona smatra da bi pravu sliku našeg zdravstvenog sistema predstavljali uporedni podaci koji pokazuju koliko se na specijalističke preglede čeka u regionu, ali i u najrazvijenijim zemljama Evrope.

Prema podacima KC, prvi slobodni termin za pregled kod fizijatra je 8. jun, na Institutu za onkologiju nema liste čekanja, kao ni na hospitalizaciju u Internoj klinici. Prvi slobodan termin za pregled u Endokrinološkoj ambulanti je 12. jul, Hematološkoj 29. jun, Reumatološkoj 1. jul, Gastroenterohepatološkoj 5. avgust. Prvi slobodan termin za pregled za gastroskopiju je 2. avgust, a za kolonoskopiju 25. avgust. U pulmološkoj ambulanti preglede je moguće obaviti od 31. maja, a u alergološkoj od 14. juna, ističu Vijesti.

Iz KC je saopšteno da ne postoje liste čekanja duže od mjesec na Dermatovenerologiji, Klinici za ORL, kao ni Infektivnoj klinici.

Kada je riječ o Centru za bolesti srca, u kabinetu za eletronsku kontrolu pejsmejkera i elektrofiziologiju srca prvi slobodan termin je 19. maj, u kardiohirurškoj ambulanti za kontrole, anesteziološki i pregled kardiohirurga 18. maj, dok je holter EKG moguće uraditi tek od 13. avgusta. Prvi slobodni termini u kabinetu za ultrazvuk srca su od 1. jula, naglašavaju Vijesti.

Iz KC je saopšteno da je pregled u kardiološkoj interventnoj ambulanti moguć od 19. jula, a za stanja koja nisu hitna od 3. avgusta.

Prema podacima, u zavisnosti od vrste pregleda skener se može uraditi u maju ili junu, digitalna mamografija i ultrazvuk i pregledi magnetnom rezonancom od jula.

U KC tvrde da pacijenti na operaciju katarakte ne čekaju duže od mjesec i po, dok prioriteti dobijaju termin u roku do 15 dana. Na preglede na Očnoj klinici pacijenti mogu od juna, dok je prvi slobodan termin u ambulanti Klinike za ortopediju 27. maj. Urološki pregled čeka se do 15 dana, kod neurohirurga mjesec, a neurologa do mjesec i po, zaključuju Vijesti.

Tagovi