Društvo

OTVORENA REKONSTRUISANA KUSLEOVA KUĆA!

Autor Jovana Raičević Izvor PG Biro

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima i delegacijama gradova Skoplja i Sarajeva večeras je obišao rekonstruisanu Kuslevovu kuću na obali Ribnice, koja je jedna od najstarijih objekata u centru Podgorice, izgrađena početkom XX vijeka.

Kusleova kuća
Izvor: PG biro

Tom prilikom gradonačelnik Vuković, srdačno je pozdravio sve prisutne i čestitao Dan nezavisnosti Crne Gore- 21.maj, jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Crne Gore.

„Kao i svake godine, Glavni grad ovaj važan datum, obilježava primjereno, odnosno onako kako treba i ove godine smo odlučili da dio tog programa bude upravo i svečano otvaranje rekonstruisane Kuslevove kuće- jednog od arhitektonskih bisera našeg grada“, istakao je Vuković dodajući da je riječ o jednoj od najstarijih kuća u centru Podgorice koja se, nažalost, dugo vremena nalazila u nezadovoljavajućem stanju. „Zajedničkim snagama, a najviše zahvaljujući divnim kolegama iz Muzeja i galerija Glavnog grada, mi smo udahnuli novi život ovom prostoru i učinili da on izgleda ovako kako izgleda večeras“, saopštio je Vuković.

Gradonačelnik je izrazio veliko zadovoljstvo što su večeras naši prijatelji iz regiona ovu svečanost učinili još ljepšom.

„Posebno mi je drago zbog toga, a simbolika se prosto sama nameće što su večeras sa nama i naši dragi prijatelji iz regiona- gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov, naš veliki prijatelj- prijatelj Podgorice i Crne Gore“, kazao je Vuković podsjećajući da je Risto Kuslev i sam bio Makedonac i da je on jedan od simbola istorijske veze i prijateljstva dva naroda i dvije zemlje. „Porodica doktora Kusleva je nakon njegove smrti živjela u Sarajevu i danas u Bosni i Hercegovini živi jedan broj njegovih potomaka, tako da je potpuno prirodno bilo da večeras sa nama bude i naša draga gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Ovo je njena prva zvanična posjeta nekom glavnom gradu u regionu i mi smo izuzetno zadovoljni što upravo mi imamo priliku da večeras ugostimo nju i njenu delegaciju“, istakao je gradonačelnik dodajući da je ovo veče - veče za pamćenje i za ponos, te da mu je veoma drago što ovakve posebne trenutke sa nama dijele prijatelji iz Sarajeva i Skoplja. „Dragi gosti neka ste nam vazda dobro došli, dragi prijatelji neka nam je vječna Crna Gora“, zaključio je Vuković.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković naglasio je da veliki jubilej – 15 godina od obnove crnogorske nezavisnosti obilježavamo iskazujući veliko poštovanje prema univerzalnim vrijednostima, prema jedinstvenoj kulturi, tradiciji i kulturnoj baštini naše zemlje.

“Posebno raduje što se dio programa u okviru Jubileja odvija u sasvim posebnom ambijentu - Kuslevovoj kući na obali Ribnice, koja je jedan je od upečatljivih simbola kulture i tradicije ovog podneblja - grada Podgorice i države Crne Gore. Ovim povodom zadovoljstvo je predstaviti vam rezultate njene adaptacije, izvedene na način koji korespondira sa arhitektonskim i estetskim kvalitetima objekta, a prema projektu koji uvažava postojeće parametre”, istakao je Ćetković.

“Temeljne vrijednosti koje baštinimo su mutikulturalne i evropske. One su, nesporno integralni dio tradicije na ovim prostorima i odraz građanskog i demokratskog društva. Neodvojivi su dio ne samo naše, nego i evropske i svjetske kulturne baštine. Takve univerzalne vrijednosti promovisao je doktor Kuslev, uvažni humanista školovan u Švajcarskoj, koji je svoj životni put vezao za Podgoricu i Crnu Goru”, naglasio je Ćetković, dodajući da je valorizacija ovog objekta od najvećeg značaja sa aspekta očuvanja ne samo ahritektonskog već i građanskog i kulturnog nasljeđa Podgorice.

“Danas je Kuslevova kuća prostor koji svojim programima unapređuje i oplemenjuje grad i njegovu dinamiku. Tome doprinose podjednako i muzejska publika i umjetnici. Tome doprinosi svi građani koji se zalažu za afirmaciju grada, duha zajedništva i kulturnog razvoja. Siguran sam da će kroz nove program i namjene ovaj objekat i njegova pozicija na kulturnoj mapi grada sve više dobijati na značaju. Podignuta na ribničkim pećinama i savršeno uklopljena u konfiguraciju terena, izvanrednih je ambijentalnih vrijednosti. Kusvelova kuća danas svjedoči o tom vremenu i nagovještava nova prožimanja građanskog duha, tradicije i savremenog trenutka. ”, istakao je Ćetković i predstavio prisutnima izložbu pod nazivom „Kuslevova kuća – putovanje kroz vrijeme“. Postavka kroz stare fotografije i dokumentarna arhivska građu predstavlja specifičan period iz prošlosti Podgorice. Izložba je koncipirana kroz četiri tematske cjeline: Arhitektura Podgorice između dva rata; Porodica doktora Kusleva; Bombardovanje Podgorice 1944. i Arhivska građa o životu i radu doktora Kusleva.

Dr Hristo (Risto Kuslev) otpočeo je svoju zuboljekarsku praksu na Cetinju 1908.godine, ali je istovremeno pružao pomoć ljudima i van Cetinja. Ukazom kralja Nikole 1911. godine dobija i Zlatnu medalju za revnost. Već od 1913. godine ordinirao je iz abmulante koja se nalazila u Staroj Varoši, odlučuje da kupi plac na obali Ribnice i napravi kuću u kojoj bi smjestio svoju ordinaciju. On se u Podgorici osjećao kao Podgoričanin, te s ponosom isticao da je građanin varoši Podgorice. Dr Hristo Kuslev bio je poznat kao dobrotvor i humanista.

Dr Kuslev je 1916. godine kupio prioblani prostor uz Ribnicu od trgovca Sokolja Bacija. 90-ih godina XX vijeka izgrađena je kuća u kojoj otvara i zubarsku ambulantu- školu iz koje će uspješno nastaviti da se bave ovim poslom. Neki od njih, poput primarijusa dr Milenika Lainovića, ostali su trajno upamćeni kao najbolji doktori stomatologije i oralne hirurgije u Crnoj Gori.