od subote

UKIDA SE OBAVEZA NOŠENJA MASKI NA OTVORENOM!

Autor Gordana Bojanić

Od subote se ukida obaveza nošenja maske na otvorenom tamo gdje je moguće obezbijediti odstojanje od dva metra.

ilustracija
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Obaveza nošenja maske u zatvorenom ostaje na snazi. To je jedina novost što se tiče mjera koje će da važe, od subote 22. maja do petka, 28. maja. ", kazao je dr Borko Bajić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Bajić je kazao da sve ostale mjere ostaju na snazi.

Naveo je i da čekaju usvajanje izmjena zakona koje će značiti kažnjavanje se nenošenje maski u redovima ispred institucija.

"Uslovi ulaska stranaca u Crnu Goru ostaju isti. Samo građani država iz regiona kao i Ukrajine, Bjelorusije i Rusije u Crnu Goru ulaze bez obaveznog PCR testiranja. Svi ostali moraju da imaju negativan PCR test, pozitivan test na antitijela ili dokaz da su u potpunosti imunizovani makar nedjelju dana prije dolaska u Crnu Goru bilo kojom vakcinom protiv koronavirusa", kazao je Bajić.

On je kazao da je dozvoljeno okupljanje do 20 ljudi na javnim površinama, a kazna za nenošenje maske u redovima ispred institucija je 30 eura.

Bajić nije mogao da precizira kada će stići Sputnjik V vakcine, a kako je kazao ugovori o nabavci vakcina su tajni, pa nije mogao da kaže da li će Rusija zbog kašnjenja snositi neke posljedice.

Dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje naveo je da je obolijevanje na najmanjem nivou od jula 2020. godine.

"Prosječan broj novoregistrovanih osoba u posljednjoj sedmici bio je 76 i bilježi se konstantan pad od marta", kazao je Galić.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore dr Đorđe Krnjević kazao je da je posljednje tri sedmice primjećen značajno manji broj hospitalizacija sa najtežom slikom.

"Trenutno što se tiče Crne Gore ima preko 410 slobodnih mjesta za kovid pacijente", kazao je Krnjević i dodao da je u KCCG 39 pacijenata, od kojih je 15 životno ugroženo.

Govoreći o sportskim manifestacijama Bajić je kazao da se razmatra mogućnost da se dozvoli publika na stadione.

"Prednost bi imali vakcinisani jer je rizik da prenesu virus značajno smanjen", kazao je Bajić.

Galić je rekao da moramo biti oprezni u narednom periodu da se ne bi dogodio porast obolijevanja.

"Utakmice su veliki rizik pogotovo u zatvorenim prostorima. Sve dok traje masovna vakcinacija možemo govoriti o situaciji koja iz povoljne može preći u nepovoljnu, pa moramo biti oprezni", kazao je Galić.