Društvo

VOJSKA CRNE GORE ĆE UČESTVOVATI NA VIŠE MEĐUNARODNIH VJEŽBI: CILJ IZGRADITI POVJERENJE IZMEĐU NATO ZEMALJA

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Vojska Crne Gore (VCG) učestvovaće ovog mjeseca na više međunarodnih vježbi koje imaju za cilj izgradnju povjerenja i povezanosti između zemalja, uglavnom zemalja članica NATO, pišu Vijesti.

Izvor: Ministarstvo odbrane Crne Gore

“Cilj vježbe ‘Trojan Footprint 21’ je jačanje sposobnosti specijalnih snaga za odgovor modernim izazovima, rizicima i prijetnjama. Takođe, kroz ovakve aktivnosti jača se interoperabilnost pripadnika specijalnih snaga naše zemlje i njihovih kolega iz elitnih jedinica savezničkih i partnerskih zemalja”, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva odbrane.

Na ovoj vježbi, između ostalog, učestvuju i američke, britanske i njemačke specijalne snage.

Na sajtu američke ambasade u Gruziji navodi se da će se dio vježbe sprovesti i u Crnoj Gori. Vježbu predvodi američka Komanda za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR), navode Vijesti

“Mada je vježba usmjerena na poboljšanje sposobnosti specijalnih snaga da se izbore sa brojnim prijetnjama, takođe povećava integraciju sa konvencionalnim snagama i jača interoperabilnosti sa našim NATO snagama i evropski partnerima”, navodi se u saopštenju zamjenika komandatna Marka la Roša.

Druga vježba na kojoj učestvuju pripadnici VCG je “Steadfast Defender 2021”. Osim Crne Gore na ovoj vježbi učestvuje još 19 zemalja članica i dvije partnerske države – Švedska i Finska, ističu Vijesti.

Prema riječima generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, ova vježba će testirati vojnu mobilnost Alijanse. “Sa više od 9.000 učesnika, ova vježba demonstrira da NATO ima sposobnosti i odlučnosti da zaštiti sve saveznice protiv bilo kakvih prijetnji”, poručio je on.