Društvo

OSNOVANA KOMISIJA ZA INVESTICIJE U ELEKTROENERGETSKI SEKTOR

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Komisija za investicije u elektroenergetski sektor, koju su osnovali enektroenergetski subjketi i resorna ministarstva, trebalo bi da doprinese unapređenju i razvoju te privredne grane, od vitalnog interesa za društvo, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Izvor: Promo/Logo epcg

Iz EPCG su objasnili da je zadatak Komisije da jasno definiše pravce daljeg razvoja elektroenergetskog sektora Crne Gore i intenzivira investicioni proces sa akcentom na projekte u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

“Komisija će, u tom smislu, nastojati da ubrza sve administrativno-tehničke procedure i otkloni potencijalne barijere u cilju efikasnije realizacije planiranih investicija. Komisija će kontinuirano raditi i na unapređivanju regionalne saradnje”, navodi se u saopštenju.

Za predsjednika Komisije izabran je predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, dok su među njenim članovima ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović, kao i predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i izvršni direktor kompanije, Rajko Radošević i Vladimir Čađenović.

Među članovima Komisije su i direktor Uprave za nekretnine i imovinu, Koča Đurišić, vršilac dužnosti direktora Fonda za zaštitu životne sredine, Draško Boljević, šef Službe za pripremu i realizaciju projekata u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), Bogdan Minić i savjetnik izvršnog direktora te kompanije, Branko Knežević.

Iz EPCG su saopštili da je ta kompanija veoma zainteresovana za izgradnju novih hidroenergetskih kapaciteta na rijeci Komarnici i Pivi, hidroelektrana (HE) Komarnica i Kruševo, za koje postoji tehničko-planska dokumentacija.

“Za projekat buduće HE Komarnica već je izdat koncesioni akt za izgradnju, dok bi dokumentaciju za gradnju hidroenergetskog objekta u donjem toku rijeke Pive trebalo inovirati i prilagoditi savremenim zahtjevima u oblasti očuvanja životne sredine”, saopšteno je iz EPCG.

Ta kompanija, prema riječima njenih predstavnika, posvećeno radi na pronalaženju novih lokaliteta pogodnih za izgradnju solarnih kapaciteta, dok je u pripremi realizacija projekta vjetroelektrane Gvozd i solarnih elektrana Briska gora i Velje Brdo.

EPCG je, kako su naveli, spremna da sa ostalim institucijama doprinese instalaciji solarnih panela na objektima za individualno stanovanje, kao i na onima u kojima se obavlja privredna djelatnost.

Jedan od prioritetnijih projekata EPCG je i ugradnja osmog agregata u HE Perućica, čija vrijednost se procjenjuje na oko 24 miliona EUR.

„Novi agregat raspolagao bi instalisanom snagom od 58,5 MW, a njegovim uvođenjem u proizvodnju obezbijedilo bi se dodatnih oko 50 GWh električene energije godišnje. Projekat bi se finansirao iz kreditnog aranžmana sa KfW bankom“, zaključuje se u saopštenju.