Društvo

SEKULOVIĆ: MUP ĆE PREDLOŽITI DA SE NAPAD NA NOVINARA TRETIRA KAO NAPAD NA SLUŽBENO LICE

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Slobodni mediji i novinari su temelj svakog demokratskog društva, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, navodeći da će resorno ministarstvo učiniti sve da omogući uslove za razvoj slobodnog i kritičkog novinarstva.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

On je čestitao 3. maj, Dan slobode medija.

„U ovoj godini zdravstvene ali i dalje i finansijske krize, nikad vidljiviji nije bio značaj pravovremenog i istinitog informisanja“, kazao je Sekulović.

On je istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) učiniti sve što je u domenu njegovih nadležnosti da omogući uslove za razvoj slobodnog i kritičkog novinarstva.

„Uvjereni smo da će novoformirana Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, imati zapažene rezultate, a mi ćemo joj dati punu podršku u tome“, rekao je Sekulović.

On je najavio i da će MUP pristupiti Izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, na osnovu čega bi i novinari kao i ostala službena lica bili zaštićeni u slučaju ometanja obavljanja svog posla.

Sekulović je kazao da će MUP, posredstvom svojih predstavnika u okviru radne grupe koja se bavi Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, predložiti da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice.

"Na taj način će se doprinijeti većoj sigurnosti novinara,tako što će se pooštriti prekršajna i krivična odgovornost onih koji pokušaju da utiču na bilo koji način na rad novinara“, ocijenio je Sekulović.

On je kazao da vjeruje da će novinari u Crnoj Gori i u ovim teškim i izazovnim vremenima, uspijevati da pronađu motiv i istraju u svom etičkom i istraživačkom radu.

„Jer samo tako mogu očuvati dostojanstvo ove uzvišene profesije“, zaključio je Sekulović.