Društvo

BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: GRAĐANI SE MOGU VAKCINISATI I BEZ ZAKAZIVANJA, IMAĆE MOGUĆNOST DA SAMI ODABERU DOSTUPNU VAKCINU

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Masovna imunizacija zvanično počinje sjutra u svim crnogorskim gradovima, a građani mogu da se vakcinišu na nekom od 140 postavljenih vakcinalnih punktova, saopštila je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Izvor: Vlada Crne Gore

Ona je nakon obilaska glavnog kovid centra novinarima kazala da građani i bez zakazivanja mogu da se vakcinišu, ali i da i dalje postoji prijavljivanje putem sajta covidodgovori.me

”Sajt covidodgovor.me i dalje postoji za sve one kojima je komfornije da se na taj način prijave i vakcinišu. Oni će dobiti svoj termin i imati prioritet. Dakle, oba sistema funkcionišu”, rekla je Borovinić Bojović.

Kako je kazala, građani će imati mogućnost da izaberu vakcinu koja u tom trenutku bude dostupna u našoj zemlji.

Izuzetak su, kako je istakla, osobe koji imaju neki komorbiditet. Njima će vakcinu preporučiti izabrani ljekar.

Na pitanje da li postoji opasnost od dolaska indijskog soja u našoj zemlji, Borovinić Bojović je naglasila da ne postoje granice i izolovana zemlja.

”Svaki soj koji se pojavi prijeti da se pojavi bilo gdje jer ne postoje izolovane zemlje. Zato je najbolja zaštita vakcinacija i poštovanje epidemioloških mjera”, rekla je Borovinić Bojović, apelujući na sve da se vakcinišu posebno na osjetljive grupe.

Ona je poručila i da građani koji se vakcinišu moraju da se čuvaju jer mora da prođe najmanje tri do četiri sedmuce da bi bili imunizovani.

Ona je kazala i da je kineska vakcina Sinofarm dobila dozvolu Instituta za ljekove i medicinska sredstva.

U subotu je u našu zemlju stigla 201.000 doza Sinofarm vakcina, dok je dan ranije iz Srbije stigla i donacija od 10.000 Astra Zeneka vakcine.