Društvo

VJEČITA DILEMA - HRISTOS VASKRSE ILI VASKRESE? Ako šaljete poruke za Uskrs, ovako se pravilno čestita i odgovara!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Evo koje uskršnje poruke su nepravilne.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Pravoslavni vjernici širom svijeta danas proslavljaju Uskrs po Julijanskom kalendaru. Običaj je da danas pravoslavni vjernici međusobno čestitaju ovaj praznik, a tu je često i nedoumica kako se pravilno ovaj praznik čestita.

Ukoliko ljudima šaljemo čestitku putem poruka evo kako je pravopisno ispravno poslati, a koje uskršnje poruke su nepravilne.

Naime, nepravilno je napisati: "Hristos vaskrs", "Hristos voskrse" i "Hristos vaskrese". Dok je pravilno "Hristos vaskrse" i "Hristos voskrese"

Vaskrs ili Uskrs?

Mnogi imaju još jednu nedoumicu. Кako se pravilno kaže Uskrs, Vaskrs ili Voskres? Možemo reći da su sve tri riječi ispravne!

"Vaskrs" je srpskoslovenski oblik i on pripada srpskom crkvenom i književnom jeziku. "Voskresenije" je ruskoslovenski oblik. Potiče iz staroslovenskog jezika ruske redakcije i on je danas u upotrebi u srpskoj crkvi.

Pravilno je reći i "Uskrs", jer ovaj naziv pripada srpskom narodnom jeziku. Riječ je o nazivu koji je nekada davno nastao prilagođavanjem onoga što je izgovoreno u crkvama.

Tagovi