Društvo

USTAVNI SUD: Korisnici kredita u švajcarskim francima neće plaćati sudske troškove u sporu sa bankom

Autor Kristina Stevović Izvor Standard

Ustavni sud Crne Gore donio je odluku kojom se poništava presuda po kojoj 113 klijenata Adiko banke koji su imali kredite u švajcarskim francima, moraju platiti sudske troškove u sporu koji su vodili sa bankom, piše Standard.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Kredite u švajcarskim francima u Crnoj Gori je podiglo 270 građana. Oni su prije osam godina tužili Hipo Alpe Adria banku, sadašnju Addiko, zbog ugovora o valutnoj klauzuli.

Presudom Osnovnog suda u Podgorici, koju je potvrdio Viši sud, svaki od klijenata trebalo je da plati po 4 hiljade eura za sudske troškove u postupku sa bankom i još po oko 3.5 hiljade eura faktoring kompaniji Heta na koje je banka prenijela kredite koje nije mogla da naplati. Uz to, troškovi bi bili uvećani i kamatama.

Klijenati su početkom februara ove godine podnijeli ustavnu žalbu kojom su od Ustavnog suda tražili poništenje ove presude, što se, prema saznanjima našeg portala i dogodilo. Ustavni sud usvojio je žalbu i oslobodio klijente plaćanja sudskih troškova.

Podsjetimo, Država je građanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima kod Adiko banke (nekadašnja Hipo Alpe Adria banka) 2016. godine omogućila da konvertuju te kredite u eure, a u skladu sa Zakonom o konverziji kredita u švajcarskim francima koji je usvojila Skupština, a kome je prethodila tužba koju su klijenti podnijeli u maju 2013. godine. Tim zakonom ispunjeni su zahtjevi iz tužbe, te je njih 113 odustalo od tužbe, dok 154 klijenta nisu.

Banka je kredite u švajcarskim francima odobravala 2007. i 2008. godine, a klijentima su kasnije zbog promjene kursa rate drastično uvećane.

Zbog odustajanja od tužbe Viši sud je donio odluku da klijenti snose troškove postupka. Ipak, kako se navodi u ustavnoj žalbi, taj argument ne stoji iz razloga što odricanje od tužbe ne znači da klijenti nijesu uspjeli u sporu, već da je izgubljan pravni interes za dalje vođenje spora.