Društvo

IZVIĐAJ PROTIV 14 OSOBA, ZBOG GARANCIJA KAP-a DRŽAVA OŠTEĆENA ZA VIŠE OD 127 MILIONA EURA!

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Specijalno državno tužilaštvo je sprovelo izviđaj u kojem je prikupljena dokumentacija i izvršena analiza, nakon čega su pokrenuli postupak protiv 14 osoba.

Izvor: Youtube/screenshot/ Portal Radio Televizija Budva

To je na pres konferenciji saopštila specijalna tužiteljka Lidija Vukčević.

Ona je saopštila da je u slučaju garancija KAP-u pričinjena šteta u iznosu od oko 127,4 miliona eura.

Vukčević je istakla da postoji osnovana sumnja da je Crna Gora pretprjela, te da i dalje trpi štete koje se odnose na kamate i troškove provizije.

Kako se dodaje u prezentaciji, KAP je privatizovan u decembru 2005. godine. Kontrolni paket akcija kompanije kupila je kompanija Salomon Enterprises Limited, kasnije preimenovana u CEAC, koja je osnovana radi upravljanja imovinom EN plus grupe u istočnom regionu Evrope.

Ugovor o kupoprodaji akcija fondova u KAP-u zaključen je 27. jula 2005. godine.

Vlada je akcije prodala kompaniji Salomon Enterprises Limited, odnosno CEAC-u, i to ukupan kontrolni paket dionica KAP-a za 48,5 miliona eura, pri čemu je kupac imao obavezu da investira 55 miliona eura.

CEAC je, kako se navodi, 2007. godine pokrenuo postupak protiv države Crne Gore, pred Arbitražom u Frankfurtu, sa odštetnim zahtjevima od oko 300 miliona eura, piše Mina.

Iz SDT-a su saopštili da je Vlada 16. novembra 2009. potpisala ugovor o poravnanju sa Salomon Enterprises Limited, odnosno CEAC-u, kojim se obavezala da će pored ostalih državnih pomoći, koje se daju KAP-u, izdati i pet državnih garancija na kredite koje koristi ta kompanija u iznosu do 135 miliona eura.

Tagovi