Društvo

ADVOKAT ŠOĆ: JAVNOST DA SUDI O TEMELJNOM UGOVORU PRIJE POTPISA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Pravnik i član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć, ocijenio je da nije neobično da dokumenti poput Temeljnog ugovora između države i Crkve ugledaju svjetlost dana tek kada budu završeni, ali da ih treba izložiti sudu javnosti prije potpisivanja.

Izvor: Youtube/PrintScreen

Sadržaj budućeg Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve trenutno je, po svemu sudeći, poznat svega nekolicini funkcionera, uključujući premijera Zdravka Krivokapića i ministra pravde Vladimira Leposavića.

Administrator MCP i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije najavio je da će sadržaj ugovora biti poznat tek kada se potpiše.

Iz Vlade i Ministarstva pravde nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti“ - kada će sa sadržajem ugovora upoznati javnost i ko će ga potpisati, pa su jedini detalji o kojima se polemiše oni koji su potekli iz srbijanskih medija i glasnogovornika bliskih tamošnjim vlastima.

 Dok Joanikije tvrdi da se Ugovorom neće ništa brisati i da se njime ne uspostavlja nikakva nova realnost, Šoć ističe da je najbitnija stvar u vezi sa Temeljnim ugovorom da li obezbjeđuje ista prava kao kada je riječ sa temeljnim ugovorima koje je država potpisala sa ostalim vjerskim zajednicama.

“Ako je taj ugovor istovjetan u smislu garancija i prava, onda je to - to. To je zahtjev Crkve još iz 2006. godine“, kazao je Šoć Vijestima.

On smatra da ne postoji nikava razlika u formalno-pravnom, niti u suštinskom smislu, ko će potpisati temeljni ugovor.

Amfilohije je svojevremeno poručio da Vlada Crne Gore može sa njim da pregovara o temeljnom ugovoru, jer je to potpuno isto kao da pregovara sa Patrijaršijom, a da on treba da potpiše ugovor poručivao je i advokat MCP Dalibor Kavarić.

Šoć ke rekao da su potpisnici ti koji odlučuju ko će potpisati i da Sinod, koji je crkvena vlada, donosi tu odluku.

"Sa stanovišta suštine, to su nebitne stvari. U Zagrebu je to potpisao tadašnji mitropolit Jovan, pa ta činjenica nije niti unizila niti uzdigla SPC u Hrvatskoj. Tako da ni ta činjenica neće ovdje uzdići niti uniziti Mitropoliju crnogorsko-primorsku“, istakao je Šoć.

Tagovi