Društvo

RADULOVIĆ: ZA NOVAC DAT PRIVATNIM KLINIKAMA DRŽAVA MOGLA DA KUPI MAGNETNU REZONANCU

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Nedostatak medicinskog kadra, najveći je problem KCCG, ocijenila je direktorica te ustanove Ljiljana Radulović i najavila da će uskoro biti raspisan jedan od najvećih konkursa za dalju edukaciju za 44 specijalizacije iz gotovo svih oblasti medicine, piše Pobjeda.

Izvor: screenshoot/youtube/Vijesti Online

Radulović je u intervjuu Pobjedi kazala da bi veliki odliv medicinskog osoblja, posebno ljekara iz javnog zdravstva, mogao biti spriječen racionalnijim trošenjem novca i kontrolisanjem uputa koji se građanima daju za preglede u privatne zdravstvene ustanove, a sa kojim bi se u značajnoj mjeri unaprijedili uslovi rada i lična primanja zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

Ona je rekla da ne zna zašto je neko mislio da će da kupi socijalni mir tako što će skoro svaki specijalistički ili subspecijalistički pregled da bude u roku od 30 dana.

Radulović je kazala da je, kako su se umrežile privatne zdravstvene ustanove i ordinacije, donijeta odluka da ako ne može u Kliničkom da zakaže pregled u roku od 30 dana, pacijent ima pravo na taj pregled u privatnoj ustanovi, navodi Pobjeda.

 "A sve to košta toliko da je ova država mogla sama da kupi još jedan magnet. Nije se pazilo tada da li je to neki pregled koji može da sačeka ili ne. Hitna stanja se ne čekaju nikad, ona se hitno i rješavaju", kazala je Radulović.

Ona je dodala da mislim da je takav način zakazivanja magneta nedomaćinski i neracionalan. "Mi ćemo da vratimo konzilijume od 1. maja", poručila je Radulović za Pobjedu.

Tokom epidemije, od marta prošle godine, u KCCG je bilo 2.590 hospitalizovanih, od toga je oporavljeno 2.208. Preminulo je 382 pacijenta.

"To znači da je u našoj ustanovi oporavljeno 85,26 odsto pacijenata, a preminulo je 14,74%. Moramo da imamo na umu da u KCCG leže najteži bolesnici od kovida u cijeloj zemlji", rekla je Radulović za Pobjedu.

Ona je kazala da je ukupni letalitet u Crnoj Gori značajno manji i da iznosi 1,5 odsto, ali da je u Kliničkom očekivano veći, jer kod su tu hospitalizovani najteži slučajevi iz cijele zemlje.

"Smatram da je to veoma dobar rezultat, upoređujući i za zemlje regiona. I kada uporedimo razvijene zemlje u Evropi, mi imamo jako nizak letalitet. Letalitet u Crnoj Gori od 1,5 odsto, što je jednim značajnim dijelom i odraz dobrog tretmana koji pružamo našim pacijentima", navela je Radulović za Pobjedu.