Društvo

"Abazović ugrozio nezavisnost sudstva"

Autor Kristina Stevović

"Ovim krajnje skandaloznim postupkom, potpredsjednik Vlade je grubo prekršio ustavna načela o podjeli vlasti, šaljući poruku da je opravdano miješati se u rad sudstva, ukoliko odluke suda nijesu po mjeri izvršne vlasti, što je nečuveno i krajnje štetno".

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Udruženje sudija Crne Gore (USCG) upućuje najoštriju osudu i protest povodom navoda potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, a koji se odnose na postupanje sudije za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslava Bašovića u slučaju određivanja pritvora za više lica označenih kao članovi jedne kriminalne grupe, saopšteno je danas iz USCG.

Abazović je juče saopštio da je "Bašović pustio kriminalce, a uhapsio državu".

Navode da se, u spornoj objavi, potpredsjednik Vlade se upušta u paušalno tumačenje sudskog postupka i izvođenja sopstvenih dokaza, preuzimajući „ulogu“ suda i sudije, i, kako ističu, zaključujući da su dostavljeni dokazi bili dovoljni da imenovani sudija donese drugačiju odluku od one koju je donio.

"Potpredsjednik Abazović, iako ne posjeduje formalno pravno obrazovanje, bi sa pozicije koju obavlja morao znati da postoji načelo slobodne ocjene dokaza, koje je svakom sudiji zagarantovano i na raspolaganju u svom odlučivanju. Na osnovu tog i drugih načela i slijedeći zakon sudija donosi odluku, i u tome ne smije biti ometan bilo kakvom vrstom pritiska. Svakako, svaka odluka, iz razloga što kvalitetnijeg i temeljnijeg sprovođenja pravde, može biti revidirana od strane više instance, što je u konkretnom i učinjeno. I to je, što bi potpredsjednik Abazović takođe trebao znati, jedini način izmjene sudijske odluke. Svaki drugi pokušaj mijenjanja sudijske odluke, od kojih je politički pritisak jedan od najopasnijih, je direktno narušavanje prirode, nezavisnosti i autoriteta suda", navode iz Udruženja sudija.