Društvo

JANSEN: CRNA GORA USPJEŠNA U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Autor Draga Ivanović Izvor MINA

Crnogorski zdravstveni sistem uspješno se bori sa COVID19 pandemijom, o čemu svjedoči značajan pad broja zaraženih, kazao je šef delegacije Instituta Robert Koh, Anreas Jansen.

Izvor: Vlada CG

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, ekspertska delegacija Nacionalnog instituta za javno zdravlje Njemačke prethodnih dana boravila je u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Navodi se da je Jansen, nakon posjete bolnicama i domovima zdravlja u cijeloj državi, naročito pohvalio rad zdravstvenih radnika i njihovu požrtvovanost u borbi protiv COVID19 infekcije.

"Naravno, postoje stvari koje treba i popraviti, vidimo da i u Njemačkoj postoje stvari koje treba popraviti. Trenutno imamo i veći broj slučajeva u Njemačkoj nego u Crnoj Gori, čak imamo i značajan rast broja zaraženih“, naveo je Jansen.

On je ukazao na značaj poštovanja mjera tokom epidemije.

"Ono što svi treba da uradimo, i mi i vi, jeste da svako da svoj lični doprinos da se poboljša stanje, jer od svih nas posebno zavisi“, rekao je Jansen.

Kako je kazao, od građana zavisi koliko će sebe zaštiti, koliko će poštovati mjere, „a samim tim i koliko ćemo zaštiti svoju okolinu, svoje prijatelje, svoju porodicu i sve nas.“

„A mi to vidimo i u Njemačkoj, to jest vidjeli smo kada počne da opada broj zaraženih, ljudi se opuste, manje se pridržavaju mjera i odmah ponovo imamo rast oboljelih“, naveo je Jansen.

On je, ukazujući na značaj poštovanja epidemioloških mjera, pozvao građane na vakcinaciju kao najznačajniju strategiju u borbi protiv virusa.

„Sigurno još ovo ljeto i jesen moramo izdržati, moramo se pridržavati sve dok ne budemo dostigli zadovoljavajući broj vakcinisanih, jer vakcina sada jeste jedino sredstvo koje nam služi i koje nam može pomoći u ovome. To vidimo i na međunarodnom nivou, i u Njemačkoj i u vašoj zemlji“, rekao je Jansen.

On je, kako se navodi u saopštenju, pohvalio Strategiju Vlade Crne Gore o imunizaciji, i kazao da je spreman za zajedničko djelovanje i pomoć na svim nivoima kako bi pandemija bila zaustavljena.