Društvo

KINESKI AMBASADOR POSJETIO PLANTAŽE: CRNA GORA DA PROŠIRI IZVOR DOMAĆIH PROIVODA U KINI

Autor Jovana Raičević

Crna Gora posjeduje visokokvalitetne poljoprivredne proizvode i pravo je vrijeme da proširi izvoz u Kinu, poručio je kineski ambasador u Podgorici, Liu Đin tokom posjete kompaniji 13. Jul - Plantaže.

Izvor: YouTube Print Screen

On je danas posjetio vinski podrum Šipčanik i sastao se sa izvršnim direktorom kompanije 13. Jul-Plantaže, Miroslavom Vukovićem i predsjednikom Odbora direktora, Nebojšom Vuksanovićem.

Liu je ocijenio da kompanija 13. Jul - Plantaže predstavlja tradicionalni brend crnogorskih visokokvalitetnih poljoprehrambenih proizvoda i zlatnu vizitkartu imidža Crne Gore.

“Liu je ohrabrio kompaniju da poveća izvoz u Kinu i preuzme vođstvo u jačanju bilateralne saradnje u poljoprehrambenoj industriji”, saopšteno je iz Ambasade.

Govoreći o saradnji između dvije zemlje u poljoprehrambenoj industriji, Liu je rekao da Crna Gora ne posjeduje samo visokokvalitetna vina, kao što su vina iz kompanije Plantaže, već i visokokvalitetno maslinovo ulje, mliječne proizvode, med.

“Sada je pravo vrijeme za proširenje izvoza tih proizvoda u Kinu”, poručio je Liu.

 Iz Ambasade su saopštili da Kina promoviše formiranje jakog domaćeg tržišta i nastavlja da oslobađa potencijal domaće potražnje, što će crnogorskim proizvodima omogućiti da uđu na kinesko tržište.

“Kinesko kontinuirano i aktivno otvaranje takođe će olakšati ulazak crnogorskih proizvoda na kinesko tržište”, istakli su iz Ambasade.

Oni su ukazali da Kina ima 1,4 milijarde stanovnika i grupu stanovnika sa srednjim prihodima većom od 400 miliona.

"To utvrđuje da je kinesko tržište izuzetno veliko, razvijeno i raznoliko i da sadrži sve veću potražnju za visokokvalitetnim poljoprehrambenim proizvodima, uključujući i crnogorske", navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade su podsjetili da je kineski predsjednik Si Đinping, na Samitu Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope, održanom u februaru, rekao da Kina planira da u narednih pet godina iz tih država uvozi robu vrijednu više od 170 milijardi USD, uključujući i udvostručen uvoz poljoprivrednih proizvoda.

“Crna Gora treba da iskoristi ovu priliku i ne smije da zaostaje za drugima”, poručili su iz Ambasade.

Kapaciteti ekonomija Kine i Crne Gore su različiti, i kako dodaju iz Ambasade, nerealno je naglasiti apsolutni trgovinski bilans.

“Kina je spremna da poveća bilateralnu trgovinu iz duha uzajamne koristi i praktičnosti, da proširi poljoprivrednu saradnju i poveća poljoprivredni izvoz Crne Gore u Kinu”, navodi se u saopštenju.

Tagovi