Društvo

DELEGACIJA INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE NJEMAČKE U PETODNEVNOJ POSJETI CRNOJ GORI

Autor Kristina Stevović Izvor MINA

Ekspertska delegacija Nacionalnog instituta za javno zdravlje Njemačke Robert Koh boravi uradnoj posjeti Crnoj Gori, kako bi pomogla da se savlada epidemija i ojačaju kapaciteti crnogorskog zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Navodi se da će u zajedničkoj misiji Instituta Robert Koh, Ministarstva zdravlja Crne Gore, Instituta za javno zdravlje (IJZCG), koju je, u saradnji sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, pokrenuo njemački Institut, ekspertski tim raditi zajedno na jačanju kapaciteta crnogorskog zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će tim eksperata sa Robert Koh Instituta pomoći da zajednički sagledaju kompletnu epidemiološku situaciju i dati im sve najsavremenije preporuke koje se odnose na praćenje i nadzor.

Borovinić Bojović je istakla da posjeta ima za cilj zajedničko prevazilaženje problema i konačnog svjetla na kraju tunela.

„Ono što je veoma važno jeste da je Njemačka i ovoga puta, kao svaki put do sada pokazala veoma visok stepen solidarnosti sa našom zemljom. Koristim ovu priliku da se posebno zahvalim njemačkom ambasadoru Robertu Veberu koji je posredovao u toj posjeti“, naglasila je Borovinić Bojović.

Šef delegacije Instituta Robert Koh Anreas Jansen kazao je da su svi iz pandemije naučili jednostavnu lekciju, a to je da se ona može zaustaviti samo „ako se borimo rame uz rame“.

„Mi smo ovdje došli sa relativno velikim timom, deset članova delegacije, a tu su i predastavnici Univerzitetske klinike Šerate najveće klinike u Evropi“, rekao je Jansen

On je kazao da njihov zadatak da zajedno sa kolegama iz Crne Gore nalaze rješenja, razmjenjuju iskustva, kako bi našli najbolji način da suzbiju pandemiju COVID-19.

Jansen je napomenuo da je broj zaraženih u Crnoj Gori i Njemačkoj trenutno na približnom nivou.

„Kao što znate uvijek se kaže virus ne poznaje granice, tako ni mi ne treba da poznajemo granice, nego upravo ovako kroz zajednički rad i saradnju treba da nađemo zajedničke puteve kako da suzbijemo virus“, poručio je Jansen.

Njemački ambasador u Crnoj Gori Robert Veber ocijenio je da njemačka ekspertska delegacija dolazi u jednom bitnom trenutku za Crnu Goru.

„U zemlji imamo svakako pad novozaraženih i svakako trebamo podržati taj trend. To je posebno važno zbog toga što se Crna Gora sada priprema za veoma bitnu predstojeću turističku sezonu“, rekao je Veber.

On je poručio da treba sprovesti sve moguće mjere kako bi turizam bio bezbjedan u Crnoj Gori.

„To je svakako u najboljem interesu Crne Gore pošto naravno od turizma zavisi i privredni razvoj Crne Gore. Tako da će delegacija sagledati cjelokupnu situaciju u Crnoj Gori i osmisliti sve moguće potrebne korake kako bi pandemija bila dovedena pod kontrolu u najvećoj mogućoj mjeri“, istakao je Veber.

Šefica Kancelarije SZO Mina Brajović istakla je da će petodnevna ekspertska posjeta kolega iz Robert Koh instituta i SZO, biti u funkciji dalje podške jačanju nacionalnih kapaciteta za odgovor na pandemiju.

„Ova posjeta je vanredno značajna, jer,između ostalog, nas podsjeća da su partnerstvo, solidarnost, saradnja i nauka okosnica i temelj efikasnog odgovora na pandemiju, kao i svih naših napora da sačuvamo živote i zdravlje naših građana“, ocijenila je Brajović.

Iz Ministarstva su kazali da su u timu Instituta Robert Koh uključuni i stručnjaci iz Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti i Centra za međunarodnu zdravstvenu zaštitu, kao i specijalisti za intenzivnu njegu iz bolnice Šerate i viši eksperti za zarazne bolesti iz Odsjeka za infektivne bolesti bolnice Sent Jozef iz Berlina.

„Posjeta njemačke delegacije ima za cilj razmjenu iskustva i znanja u oblastima nadzora, epidemiologije kliničkog upravljanja, prevencije i kontrole infekcija i loboratorijske dijagnostike“, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz Ministarstva, u okviru misije razmotriće se i mogućnost regionalizacije laboratorijskih kapaciteta Crne Gore.

„U pogledu kliničkog upravljanja, cilj je obezbjeđivanje podrške Ministarstvu i zdravstvenim ustanovama u kliničkom vođenju pacijenata oboljelih od koronavirusa, kao i sprovođenje mjera prevencije i kontrole infekcije“, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi