Društvo

POTREBAN FOND ZA LIJEČENJE DJECE OBOLJELE OD RIJETKIH BOLESTI

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Crnoj Gori neophodno je unapređivanje sistema koji se odnosi na obezbjeđivanje novca za liječenje djece, ali i odraslih, budući da Fond za zdravstveno osiguranje trenutno ne pokriva neke intervencije, piše Dan.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

U posljednjih nekoliko sedmica bilo je više javnih apela za pomoć za liječenje Abaza i Rifata Kardovića iz Rožaja, Anice Jovović iz Bara, trinaestogodišnjeg Miladina iz Podgorice, Danila Golubovića…

Doktor Nebojša Kavarić iz Udruženja pedijatara smatra da ne bi bilo loše osnovati poseban fond ili budžetsku liniju za liječenje djece koja imaju rijetka oboljenja koja su toliko neuobičajna da ih propisi nekad i ne prepoznaju.

"Za oboljenja koja su učestala i frekfentna, zakonom i pravilnicima pokriveni su troškovi liječenja, pa i troškovi za pratioca. Ipak, za rijetka oboljenja čije liječenje je skupo, a koja se jave jednom u milion slučajeva, kod nas još ređe, problem se rješava pojedinačno i trebalo bi formirati fond za to”, poručio je Kavarić.

 On je ukazao da kada su djeca u pitanju uvijek treba da se izdvaja najviše što je moguće za liječenje, oporavak i rehabilitaciju.

“Nikada zbog finansijskih troškova ne treba ugroziti život djeteta, ne smije se gubiti ni na vremenu, koje je, kada su djeca u pitanju, obično presudan faktor za očuvanje zdravlja, a bogami i spasavanje života”, istakao je Kavarić.

U Fondaciji "Budi human" rekli su da i u najrazvijenijim sistemima postoje humanitarne fondacije koje pomažu putem raznih kanala, a ono što je neophodno jeste podrška države njihovom radu, uspostavljanje bolje komunikacije, kooperacije, te više razumijevanja.

Izvršni direktor Fondacije "Budi human" Goran Jovanović rekao je da bi svakako, takvo uvezivanje doprinijelo boljem sistemu koji bi omogućavao da se pomogne što većem broju djece, ali i odraslima, čemu Fondacija i teži.

“Od osnivanja 2016. do danas, Fondacija je pomogla 31 mališana i za njihovo liječenje prikupila 1.400.000 eura. Trenutno sedmoro djece čeka na svoju šansu i sigurni smo da će se i za njihujediniti cijela Crna Gora”, očekuje Jovanović.