Društvo

FEJZIĆ: VJERNICI SE MOGU VAKCINISATI I TOKOM RAMAZANSKOG POSTA

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Ramazanski post počinje sjutra, 13. aprila, a tim povodom oglasio se reis Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić navodeći da u vezi organizovanja vjerskih aktivnosti u toku pandemije nijesu naišli na razumijevanje zdravstvenog sistema, piše Dan.

Izvor: Vlada Crne Gore

“Očekivao sam da se neko iz zdravstvenog sistema, nakon što smo poslali signale, interesuje i za Ramazan oko mjera, nažalost, toga nije bilo. Nikad nije kasno”, kazao je Fejzić na Tviteru.

Mešihat je na sjednici donio odluku o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme Ramazana.

Prema ovoj odluci islamski velikodostojnici pozvali su vjernike na poštovanje epidemioloških mjera, te da imami edukuju vjernike da se mogu vakcinisati u toku posta, jer vakcina ne kvari post, navodi Dan.

“U svim vjerskim objektima Islamske zajednice teravih namaz će se klanjati osam rekata uz tri rekata vitr namaza, a ostalih 12 rekata vjernici će klanjati u svojim kućama. Učenje mukabele organizovaće se shodno tradiciji u određenim mjestimauz poštovanje epidemioloških mjera. Itikaf se nesmetano može klanjati u svim džamijama koje imaju neophodne uslove”, piše u odluci.

U odluci piše i da se džuma namaz može organizovati u više termina, shodno broju vjernika, a sve u cilju smanjenja epidemiološkog rizika.

“Obavezuju se medžlisi i imami džamija da obezbijede dezinfekciona sredstva i pribor za sprovođenje epidemioloških mjera u objektima vjerskih okupljanja. Apeluje se na vjernike koji su bolesni, kao i one sa najblažim simptomima prehlade da ne dolaze u džamije, već da namaz obavljaju u svojim kućama. Isto se preporučuje starim ljudima, hroničnim bolesnicima i djeci”, poručuju iz IZ.

Islamska zajednica naložila je medžlisima da sačine spisak socijalno ugroženih porodica, kako bi im bila dostavljena humanitarna pomoć, ističe Dan.

“Utvrđena visina nisaba za tekuće mjesece 1443. hidžretske i 2021. godine po miladu iznosi 4.250 eura. Visina sadekatu-i-fitra ostaje ista i iznosi četiri eura. Imajući u vidu složenost i izazove aktuelne društvene realnosti, prvenstveno tešku ekonomsku situaciju, pozivaju se svi vjernici u zemlji i dijaspori da zekat i fitrove usmjere za ishranu učenika Medrese”, zaključuju iz Islamske zajednice.