Društvo

ADVOKAT ALEKSANDAR KOVAČEVIĆ KANDIDAT ZA NOVOG VDT-a

Autor Gordana Bojanić Izvor Vijesti

Tužilački savjet predložio je advokata Aleksandra Kovačevića sa Cetinja kao kandidata za novog vrhovnog državnog tužioca, prenose Vijesti.

VDT
Izvor: MONDO

Predlog Tužilačkog savjeta biće dostavljen Skupštini, a koja bi trebalo da zakaže sjednicu na kojoj će advokatu Kovačeviću u prvom krugu biti potrebne dvije trećine glasova svih poslanika u ovom sazivu kako bi postao novi VDT.

Ukoliko ne bude izabran u prvom krugu, Kovačeviću će na skupštinskom plenumu u drugom krugu biti potrebne 3/5, odnosno, najmanje 49 glasova poslanika.

Kovačević je nakon intervjua dobio prednost članova krnjeg sastava Tužilačkog savjeta u odnosu na službenika Specijalnog policijskog odjeljenja Vladimira Delevića.

Advokat Kovačević sa gotovo 30 godina iskustva kazao je da mu taj period u pravosuđu dao za pravo da se kandiduje za vrhovnog državnog tužioca, te je iznio i mišljenje da je pravosuđe uz medije i NVO, ali i laičke i stručne javnosti, postalo "neka vrsta rijaliti programa", prenose Vijesti.

"Ko radi i griješi, ali vjerujem da se u javnosti više stvara slika da ima više grešaka, koje u stvarnosti i ne postoje. Imam pozitivno mišljenje o radu tužilaca. Svakako, treba pravilno ocjenjivati tužioce, tražiti da se izvještaji o radu podnose blagovremeno, to sve već imamo u Zakonu o tužilaštvu i to sam treba primjenjivati. Ne znam u kojoj se mjeri to primjenjuje jer ne dolazim iz tužilačkog sistema", kazao je Kovačević.

Vršioca dužnosti VDT-a i predsjednika Tužilačkog savjeta Ivicu Stankovića interesovalo je zbog čega se službenik UP odlučio da dostavi kandidaturu na ključno mjesto u tužilačkoj organizaciji.

"Bavio sam se egzaktnim primjerima kakva je bila fluktuacija kadrova iz sistema bezbjedonosnih službi ka pravosuđu i obratno i došao sam do frapantnog podatka da toga skoro nije bilo. To je bio jedan od jakih motiva za kandidaturu u cilju da stavim do znanja crnogorskoj javnosti ali i pravosuđu da i u sektoru bezbjednosti ima neko ko bi mogao da odgovori tom položaju", kazao je Delević.

Tagovi

VDT