Društvo

DRUGA DOZA VAKCINE SE MOŽE PRIMITI U ROKU OD 12 SEDMICA

Autor Draga Ivanović Izvor MINA

Vakcinom Astra Zeneka do srijede je vakcinisano oko 12 hiljada građana od 24 hiljade doza koje su u Crnu Goru stigle prije deset dana.

Izvor: Vlada Crne Gore

Iako je potrošeno polovina tih vakcina, a prva revakcinacija zakazana je već krajem mjeseca iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) za Pobjedu su kazali da neće biti problema za revakcinu "jer se ona može dati i do 12 nedjelja do kada se očekuju dodatne isporuke".

Ministarka zdravlja Jelene Borovinić Bojović, ranije je saopštila da bi oko 20. aprila trebalo da stigne oko 200 hiljada Sinofarmovih vakcina, ali i da se očekuje dolazak i Astra Zeneke, 40 hiljada Sputnjik vakcine, kao i Fajzerove za koju nije precizirano kada će stići.

Iz Instituta naglašavaju da činjenica da je 12 hiljada građana već primilo vakcinu Astra Zeneka "potvrđuje da je u našoj državi imunizacija dobro organizovana i da se sprovodi u kontinuitetu".

"Uvažavajući činjenicu da se druga doza ove vakcine može dati i do 12 nedjelja nakon prve, prema svim najavama i ugovorenim obavezama u ovom periodu će stići dodatne isporuke i osigurati blagovremeni program imunizacije", kazali su iz IJZ-a.

Možda ce vas zanimati