Društvo

UGOSTITELJI NISU DOBILI ODGOVOR OD VLADE CRNE GORE : TRAŽE POPUŠTANJE MJERA

Autor Draga Ivanović

"NVO “Ugostitelji Crne Gore” razočarana je potezom Vlade da ne odgovori na zahtjeve koje smo prošle srijede predočili potpredsjedniku Dritanu Abazoviću", navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić i Draga Ivanović

Kako kažu, ipak neće održati proteste kako je ranije najavljeno, ali nisu odustali od zahtjeva: "Kao odgovorna organizacija koja shvata ozbiljnost epidemiološke situacije donijeli smo odluku da ne oraganizujemo najavljene proteste jer bismo njima dodatno pogoršali epidemiološku situaciju, a samim tim poslali ružnu sliku o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, što bi se odrazilo i na manji broj turista. Odluka da trenutno ne organizujemo proteste ne znači da smo odustali od svojih zahtjeva. Međutim, iznenađeni smo ponašanjem Vlade što se nije udostojila da odgovori na apel 25.000 ljudi koji rade u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva, a koji su zbog trenutne situacije na rubu egzistencije. "

Apeluju na Vladu Crne Gore da uključi ugostiteljski sektor u donošenje epidemioloških mjera.

Iz ove organizacije traže da se mjere popuste kako bi omogućili normalan rad ugostiteljskih objekata, a ovo su njihovi zahtjevi:

- Dozvoliti rad ugostiteljskih objekata do 23 h,
- Dozvoliti da u unutrašnjosti lokala sjede dvije osobe za stolom, a četiri u baštama lokala,
- Smanjiti poresko opterećenje u korist zaposlenih na zarade manje od 500 eura,
- Dozvoliti moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu.

"Očekujemo da će Vlada uvidjeti alarmantnost situacije i da će napokon pokrenuti dijalog sa akterima iz ugostiteljskog sektora u cilju prevazilaženja krize", zaključuje se u saopštenju.