Društvo

VATROGASCI PREKINULI ŠTRAJK DO ODGOVORA NADLEŽNIH

Autor Draga Ivanović Izvor MINA

Grupa od šest nikšićkih vatrogasaca prekinula je osmodnevni štrajk glađu i poručila da će radikalizovati protest ako do 16. aprila od Ministarstva finansija ne dobiju odgovor o povratku na posao.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Oni su kazali da je odluci o prekidu štrajka prethodio jutrošnji sastanak sa nadležnim u nikšićkoj Opštini kada im je saopšteno da se iznalaze mogućnosti za njihovo ponovno zapošljavanje u Službi zaštite i spašavanja.

“Zapošljavanje treba da bude u skladu sa javnim konkursom, zakonito, fer i javno, kako su od početka tražili”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Opština budžetom obezbijedila novac i da Služba ima upražnjena radna mjesta, dok je jedini uslov saglasnost nadležnih.

Vatrogasci su ukazali da je načelnik Službe zaštite i spašavanja poslao urgenciju Ministarstvu finansija da im se odgovori na zahtjev poslat 23. marta i očekuju da će ubrzo dobiti odgovor.

Oni su apelovali na Ministarstvo finansija da im odgovori do 16. aprila ili će u protivnom radikalizovati štrajk.

“Zahvaljujemo svim ljudima i kolegama koji su nam pružili podršku, kao i institucijama, jer imamo razumijevanje zbog trenutne situacije, ali ih molimo da i oni imaju razumijevanja za nas, zato što se bavimo humanim poslom na dobrobit svih naših sugrađana”, naveli su vatrogasci.

Iz nikšićke Službe zaštite i spašavanja, po nalogu Upravne inspekcije, otpušteno je devet zaposlenih po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, od kojih je šest štrajkom glađu ispred prostorija tog preduzeća zahtijevalo da im se omogući povratak na posao.

Zaposleni su otpušteni jer su bili angažovani na sistematizovana radna mjesta i način na koji se ne može zasnivati radno angažovanje po Ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

Kako su ukazali, bili su dovedeni u zabludu prilikom angažovanja, jer im nije objašnjena pravna težina Ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Od devet otpuštenih, šest su vatrogasci spasioci, a ostali su bili angažovani na poslovima vozača, magacionera i za tehničku službu.

Iz Opštine je ranije objašnjeno da je utvrđeno da su Ugovori o obavljanju privremenih i povremenih poslova za te zaposlene bili zaključeni za vršenje poslova iz redovne nadležnosti Opštine Nikšić i te Službe, što je protivno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je regulisan postupak zasnivanja radnog odnosa lokalnih službenika i namještenika.