Društvo

TURSKI STRUČNJACI TESTIRALI RESPIRATORE IZ KCCG-a: IZGUBLJENI SU NEKI DJELOVI, ALI RADE!

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Tim stručnjaka iz Turske prethodnih pet dana testirao je sporne respiratore u Kliničkom centru i utvrdio da su prilikom korišćenja izgubljeni neki djelovi, ali da su svi respiratori u funkciji.

neispravni respiratori
Izvor: Ministarstvo zdravlja

Direktor turske firme koja je isporučila respiratore Crnoj Gori kaže i da se iz dokumentacije može utvrditi da su uređaji stigli, ali da je problem nastao, kako kaže, jer nije bilo adekvatne obuke za njihovo korišćenje.

Vlasnik turske firme, Serkan Deniz, tvrdi da su u Crnu Goru poslali potpuno nove respiratore, zapakovane u originalnoj ambalazi, što se ,kako kaže, može utvrditi u dokumentaciji carine Republike Turske i Uprave carina naše države, prenosi RTCG.

Na taj način je demantovao ranije tvrdnje ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović i direktorice Kliničkog centra Crne Gore Ljiljane Radulović da su respiratori kupljeni u Turskoj neispravni, te da za njih nema ugovora o kupovini.

"Mi smo respiratore poslali firmi koja ih je od nas kupila u Crnoj Gori i naša praksa je da šaljemo ekipu koja montira te respiratore. Međutim,s obzirom na to da je tada bila na snazi zabrana putovanja, firma koja je od nas kupila te respiratore objasnila nam je da se i oni bave tim poslom, tako da oni mogu montirati respiratore", kaže za TVCG Serkan Deniz iz firme "Frnizler medikal".

Proteklih pet dana, ekipa iz Turske je testirala respiratore u Kliničkom centru i utvrdila da su korišćeni, piše RTCG.

"Smatram da je glavni problem nastao zbog toga sto nije organizovana obuka prilikom isporuke ovih respiratora. Respiratori su potpuno novi, ne postoji nikakav kvar, ali prilikom koriscenja vidjeli smo da neki djelovi nedostaju, vjerovatno zbog upotrebe", dodaje Deniz.

Krajem mjeseca firma će poslati stručnjaka za obuku zaposlenih u Kliničkom centru.

"Dogovorili smo se s Klinickim centrom Crne Gore da krajem aprila dovedemo našeg strucnjaka i da osoblju u KCCG obezbijedimo adekvatnu obuku za korišćenje ovih respiratora. To je naša standardna procedura. Kada prodamo nekoj bolnici naše respiratore, posaljemo im stručnjaka", kazao je Deniz.

Serkan Deniz kaže da mu nije jasno kako je uopšte nastala priča o neispravnim respiratorima.

"Razočaran sam s obzirom na to da se zna u kojim uslovima su nabavljeni ovi respiratori.- kada je pandemija počela naveliko da se siri i kada su sve države blokirale izvoz ovih aparata, zahvaljujući dobrim diplomatskim odnosima između Crne Gore i Turske pribavljene su dozvole za izvoz. Posredstvom konzulata u Turskoj i ambasade Turske u CG uspjeli su da dopreme respiratore u CG."

Zaključuje da iza neistinitih tvrdnji o ispravnosti respiratora stoji loša namjera i zbog ugleda firme očekuje da se to i dokaže.

Tagovi