Društvo

EFIKASNOST FAJZEROVE VAKCINE 91 %

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Kompanije Fajzer i Biontek saopštile su da je njihova vakcina protiv COVID-a 19 skoro 91 odsto efikasna u sprečavanju koronavirusa.

Izvor: Tanjug/AP/Paul Sancya

Pozivajući se na ažurirane podatke iz istraživanja, iz tih kompanija su kazali da se vakcina pokazala kao 100 posto efikasna u sprečavanju zaraze među učesnicima ispitivanja u Južnoj Africi, gdje je dominatan novi soj virusa B1351, iako je broj učesnika u istraživanju bio relativno mali, 800.

Nova stopa efikasnosti od 91,3 odsto niža je u odnosu na 95 odsto, koliko je prvobitno objavljeno u novembru sa 44 hiljade učesnika u ispitivanju, prenosi Al Džazira Balkans.

Izvršni direktor Fajzera Albert Bourla rekao je da ažurirani rezultati, koji uključuju podatke o ispitivanju na više od 12 hiljada ljudi vakcinisanih najmanje šest mjeseci, omogućavaju toj kompaniji i Bionteku da podnesu zahtjev za dobijanje punog odobrenja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Trenutno je vakcina odobrena po hitnom postupku od američke Agencije za hranu i ljekove.

Izvršni direktor Bionteka Ugur Sahin kazao je da rezultati ispitivanja donose prve kliničke rezultate, prema kojima vakcina može efikasno da zaštiti od cirkulirajućih sojeva, što je ključni faktor za postizanje imuniteta stada i okončanje pandemije.

Navodi se da stručnjaci strahuju da bi novi sojevi COVID-a 19 iz Južne Afrike i Brazila mogli biti otporniji na postojeće vakcine i liječenje.

Prema američkim federalnim podacima, više od 300 slučajeva južnoafričkog soja je otkriveno u 25 američkih država.