KONAČNO!

POPUŠTANJE MJERA: BAŠTE LOKALA ĆE RADITI DO 21h, POLICIJSKI ČAS OD 22h, PRODAVNICE ĆE RADITI DUŽE...

Autor Jovana Raičević

Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje danas održavaju redovnu konferenciju za medije na kojoj će se govoriti o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Nove mjere predstavlja ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

Izvor: MONDO

Otvaraju se i bašte ugostiteljskih objekata i to u: Podgorici, Baru, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Andrijevici, Pljevljima, Beranama, Ulcinju i na Cetinju. Oni će raditi do 21 čas, a za jednim stolom mogu da sjede dva gosta, dok razmak između stolova mora da bude 1,5 metara.

Ono što je istaknuto je da se dozvola rada ne odnosi na bašte koje su zastakljene, a muzika u baštama lokala nije dozvoljena.

Od sjutra se dozvoljava u cjelosti regularan rad ugostiteljskim objektima u Budvi i Tivtu, a radno vrijeme biće do 21 čas. Muzika, kao što inače nije dozvoljena na teritoriji cijele države, neće biti u ugostiteljskim objektima u Budvi i u Tivtu.

Zabrane međugradskog saobraćaja ostaju na snazi, a tržni centri se ove sedmice neće otvarati. Produžava se radno vrijeme maloj privredi - prodavnicama, buticima, frizerskim i kozmetičkim salonima, pa će umjesto do 20 moći da rade do 21 čas.

Dosadašnja ograničenja ostaju u Nikšiću i Šavniku, jer oni i dalje imaju preko 2.000 zaraženih na 100.000 stanovnika. I mjere u ostalim opštinama i one ostaju nepromijenjene.

Uslovi za ulazak u našu zemlju ostaju isti.

Na konferenciji govore Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja, Ljiljana Radulović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore, Marija Božović, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje i Martin Ćalasan, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: Zlonamjerna infrormacija da se broj testiranih na dnevnom nivou smanjio na 13 odsto!

"Za razliku od nekih koji su to saopštavali ja sam bila sretna, a reći ću i zašto. Ne zato što smo namjenski smanjivali broj testiranih, već zato jer je broj onih koji su imali simptome ili potrebu, ili razlog da budu testiranih ukupno bio manji na dnevnom nivou", kazala je Borovinić Bojović.

Poručila je da je borba neprestana i da dalje traje.

"Moramo zajednički da shvatimo ulogu svakog pojedinca lično, da zamolim sve da poštuju epidemiološke mjere. Apelujem na sve da se vakcinišu i da budu sigurni da je svaka vakcina koja je na raspolaganju u Crnoj Gori efikasna, sigurna, bezbjedna i kvalitetna", jasna je Borovinić Bojović.

Ministarka je apelovala na građane da se prijave za vakcinaciju, i da ih uvjerava da je svaka vakcina efikasna.

RADULOVIĆ: STOPA SMRTNOSTI U NAŠOJ ZEMLJI NISKA

Direktorka Kliničkog centra Ljiljana Radulović uporedila je stopu smrtnosti od posljedica virusa u Crnoj Gori sa visokorazvijenim zemljama Evrope i svijeta i kazala da „možemo da se pohvalimo kvalitetom zdravstvene zaštite“.

„Letalitet predstavlja odnos između broja smrtnih ishoda i potvrđenih slučajeva te bolesti. Odnosno, ako pričamo o koroni, to je procenat preminulih u odnosu na broj zaraženih. Pred cijelom Crnom Gorom, uporedićemo našu državu sa šest zemalja koje imaju visoko razvijene zdravstvene sisteme, kao i sa prosjekom cijele planete. Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo na 15 odsto, Italija na 13, Švedska na oko 12, a Crna Gora na 2", poručila je ona.

U KCCG je u ovom trenutku hospitalizovan 151 pacijent, pri čemu je 137 samo oboljelih od kovida, a u ostalim klinikama se liječi 14 pacijenata čiji je osnovan uzrok hospitalizovanja drugo stanje, a ustanovljen im je i kovid..

"Od toga 24 pacijenta se nalazi na neinvazivnoj ventilaciji, a tri na mehaničkoj, što potvrđuje trend pada broja hospitalizovanih", precizirala je Radulović.

ĆALASAN: MALA MATURA BIĆE ODRŽANA OD 13. DO 15. APRILA

"Mala matura održaće se 13, 14. i 15. aprila.", saopštio je član Ekspertskog tima Ministarstva prosvjete Martin Ćalasan.

"Prosvjetni radnici su činili i dalje čine sve što je u njihovoj moći da pomognu učenicima da ostvare maksimalna postignuća", kazao je Ćalasan.

Kako je Ćalasan najavio 13. aprila polagaće se crnogorski-srpski-bosanski-hrvatski i albanski jezik, 14. aprila matematika i 15. aprila jedan nastavni predmet po izboru učenika.

"Prosvjetni radnici su činili i dalje čine sve što je u njihovoj moći da pomognu učenicima da ostvare maksimalna postignuća", poručio je Ćalasan.

On je istakao da će se 24. aprila biti organizovano polaganje maturkog iz maternjeg jezika za učenike srednjih škola.

"8. maj ostaje termin za polaganje testa iz prvog stranog jezika, a 19. maj iz matematike. Ispit iz nastavnog predmeta biće 9. juna ",kazao je Ćalasan.

On je pohvalio i podatak da se preko 3.000 zaposlenih u prosvjeti prijavilo za vakcinaciju.

"Vakcinacija zaposlenih u prosvjeti iz Podgorice obavljaće se u Domu vojske. O terminu će biti obaviješteni telefonski", rekao je Ćalasan.

U ostalim opštinama vakcinacija će se organizovati u objektima gdje se i sada vrši.