ŽABLJAK

KRAJ SEZONE: SKIJALIŠTE SAVIN KUK OD JUČE ZVANIČNO ZATVORENO

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Skijalište Savin kuk juče je ozvaničilo kraj zimske turističke sezone, piše Dan.

Izvor: MONDO

Ni to što snijega ima u izobilju i što su vremenske prilike izuzetno povoljne nije bilo presudno da se ova, po mnogima nerazumna odluka, bar odgodi za jedan period, navodi Dan.

Razlog takvoj odluci, prema riječima rukovodioca ovog ski-centra Milutina Tomića, jeste neisplativost zbog, kako je naveo, izuzetno loše posjete tokom marta.

Tomić navodi da je zimska turistička sezona veoma uspješna i pored rigoroznih mjera zdravstvenih vlasti i brojnih ograničenja u radu, te da su januar i februar bili rekordni po posjeti. Posjetilaca je bilo sigurno blizu 30.000, a prodali su ukupno nešto preko 13 hiljada ski-pasova, ističe Dan.

“Za razliku od januara i februara, kada je posjeta bila odlična, tokom marta radili smo samo vikendima, jer gostiju gotovo da nije bilo. Snijega ima dovoljno, uslovi za skijanje su odlični, pa je šteta što smo morali tako da odlučimo. Međutim, drugačije ne bi imalo svrhe”, kaže Tomić za Dan.

Navodi da su slaboj posjeti u martu umnogome doprinijele pooštrene mjere propisane zbog suzbijanja virusa korona.

“Nikad dva dobra zajedno”, kaže Goran Radojević, vlasnik hotela „Enigma“ i predstavnik Udruženja turističkih poslenika Žabljaka.

Iako su, kako navodi, prirodni uslovi "kakvi se samo poželjeti mogu", skijalište Savin kuk već je "zaključano". A od ovog skijališta u najvećoj mjeri zavisni su svi ostali turističko-ugostiteljski kapaciteti na Žabljaku, piše Dan.

“Svako objašnjenje ili komentar su suvišni. Na Dumritoru su postojali svi uslovi da se zimska sezona produži do maja. Ali, već godinama unazad oni koji su odgovorni, i od čijeg činjenja, odnosno nečinjenja zavise rezultati uspješnosti turističke sezone na Žabljaku imaju posebne izgovore i opravdanja za loše ili čak očajne rezultate. Najčešće je priroda bila uzrok neuspjeha, ali šta sad. Kako da se objasni da u ovakvo fenomenalnim uslovima kada sezona, ne samo skijanja, već i boravka na snijegu i planini okupanoj suncem može trajati još najmanje mjesec dana, na zimsku turističku sezonu stavljena je tačka. Očigledno, kod nas je previše pitanja bez pravog odgovora”, kaže Radojević za Dan.

Da li odgovor na navedeno imaju u Privrednom društvu Skijališta Crne Gore, koje je osnovano radi bolje i kvalitetnije valorizacije ovog dijela crnogorske privrede, odnosno u Turističkom centru „Durmitor”, čiji je osnivač i vlasnik kapitala Investiciono-razvojni fond, a u čijem sastavu je i Ski-centar Savin kuk, ovog puta Dan nije uspio saznati, ali očekuju da će se oglasiti, zaključuje Dan.