Društvo

MENADŽMENT RTCG-A : PARLAMENTARNI KANAL NIJE RADNO TIJELO SKUPŠTINE

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Parlamentarni kanal samo je jedan od četiri televizijska programa Radio i Televizije Crne Gore (RTCG), a ne radno tijelo ili odbor Skupštine Crne Gore, navodi se u saopštenju menadžmenta i uredništva RTCG.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Oni poručuju da je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, u uvodnoj riječi, dezinformisao javnost, jer se mogao steći utisak da je Skupština otvorila Parlamentarni kanal kao svoju organizacionu jedinicu, koju će skupštinski činovnici uređivati s uzgred pomenutim Javnim servisom.

“Zato javnost treba da zna kako je Parlamentarni kanal samo jedan od četiri televizijska programa Radio i Televizije Crne Gore, a ne radno tijelo ili odbor Skupštine. Licenca za emitovanje je dodijeljena Radio – televiziji Crne Gore, a ne Skupštini. Nije nam jasno zašto je predsjednik Parlamenta je izbjegao da pomene kako je osposobljavanje Javnog servisa za emitovanje Parlamentarnog programa, u skladu sa zakonskom obavezom, počelo skupa s pripremama za digitalizaciju, prije skoro devet godina”, ističe se u reagovanju.

Pojašnjavaju da je Zakon propisao obavezu i u skladu s tim su rađeni planovi da se RTCG osposobi za otvaranje zasebnog parlamentarnog programa.

“Sredstva za modernizaciju i digitalizaciju Javnog servisa u punom iznosu obezbijedila je tadašnja Vlada Crne Gore. Po završetku tog izuzetno kompleksnog procesa, prije godinu i po u Radio-televiziji Crne Gore stvoreni su uslovi i za emitovanje Parlamentarnog kanala. Treba kazati da je tek posljednjih šest mjeseci Skupština privela kraju opremanje salona u kojima zasijedaju skupštinski odbori, čime je tehnički omogućen prenos sadržaja i mimo plenarne sale”, pojašnjavaju u reagovanju.

Iz izlaganja se, dodaju, mogao steći utisak da Bečić Parlamentarni kanal doživljava kao servis koji će uređivati skupštinska birokratija, a ne kao Javni servis svih građana. koji će uređivati, kako to zakon predviđa, urednički tim Televizije Crne Gore.

“To što je RTCG pokazala dobru volju da sasluša i mišljenje Parlamenta, kad je riječ o kreiranju programske šeme, iako nije imala tu obavezu, predsjednik Bečić je, očito, pogrešno razumio ili su ga saradnici pogrešno savjetovali”, zaključuje se u reagovanju.