Društvo

ASK: Od početka godine dva zviždača dobila zaštitu

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Agenciji za sprečavanje korupcije je od osnivanja podnijeto 20 zahtjeva za zaštitu zviždača, a u prvom kvartalu ove godine zaštita je dodijeljena u dva slučaja, saopšteno je iz ASK-a.

Izvor: Promo/ASK

Iz Agencije su, povodom 24. marta - Međunarodnog dana zviždača, ukazali da se usvajanjem Zakona o sprječavanju korupcije, koji se primjenjuje od 1. januara 2016. godine, Crna Gora priključila nevelikom broju evropskih država u kojima je legislativnim okvirom sistemski uređen tretman zviždača.

Agenciji je, kako je saopšteno, od osnivanja podnijeto 20 zahtjeva za zaštitu, od čega je na sedam odgovoreno pozitivno, dok su dva u radu.

"Negativno je riješeno 11, od kojih je većina podnijeta u prvoj godini, dok građani još nisu bili dovoljno informisani kada zviždač ima pravo na zaštitu", rekli su iz ASK-a.

Kako su istakli, u prethodnom kvartalu, Agencija je u dva slučaja dodijelila zaštitu zviždačima, dajući šest preporuka o radnjama koje treba preduzeti da bi se nastala šteta otklonila.

"Sve preporuke, baš kao i one prethodne, su realizovale institucija kojima su upućene", ukazali su iz ASK-a.

Oni su saopštili da je od utemeljenja Agencije, njenom Odsjeku za prijave i zaštitu zviždača dostavljeno 457 prijava, od čega 37 u toku ove godine.

"Značajno povećanje ukupnog i smanjenje broja anonimnih prijava u odnosu na uporedni period iz 2019. (23 prijave, 11 anonimnih) i prošle godine (11 prijava, 7 anonimnih), ukazuju na rast pouzdanja građana u učinkovitost Agencije, u njeno profesionalno postupanje usmjereno ka daljem razvoju integriteta i etičnosti unutar institucija", kaže se u saopštenju.

Na taj zaključak, kako se navodi, upućuje i istraživanje javnog mnjenja u Crnoj Gori sprovedeno u decembru prošle godine u kojem je 64,1 odsto ispitanika kazalo da bi korupciju prijavilo ASK-u, što je za 14,2 odsto više nego godinu ranije.

Iz ASK-a su poručili da će nastaviti da predano ohrabruju građane da prijavljuju koruptivne radnje pružajući im punu institucionalnu zaštitu, uz uvažavanje važnosti i delikatnosti uloge zviždača u razvijanju ambijenta odgovornosti i transparentnosti.

Tagovi

ASK