"EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA JOŠ UVIJEK SLOŽENA"

OVO SU NOVE MJERE: NEMA TOTALNOG ZAKLJUČAVANJA, VASPITNO-OBRAZOVNE USTANOVE ZATVORENE DO 1. APRILA

Autor Jovana Raičević

Sve vaspitno-obrazovne ustanove u Crnoj Gori biće zatvorene od danas do 1. aprila, saopštila je epidemiološkinja Milena Božović. Ona je kazala da u ovoj sedmici neće biti totalnog zaključavanja, kao i da su za opštine Berane i Šavnik pooštrene mjere.

Izvor: MONDO

Sve vaspitno-obrazovne ustanove biće zatvorene do 1. aprila. U ovoj sedmici neće biti ni totalnog zaključavanja.

Mjere u Beranama

U Beranama od ponoći do 31. marta se zabranjuje izlazak i ulazak iz opštine, saopštila je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović.

Zabranjuju se ulazak i izlazak iz opštine (naravno tranzit kroz opštinu je dozvoljen);

Zabranjeno je kretanje nakon od 21 šasa do 05 časova narednog dana;

Predškolske ustanove, škole i fakulteti su i dalje zatvorene tj. nastava se organizuje na daljinu, preko interneta.

Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;

Zabranjuje se rad restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima; vlasnici su u obavezi da sklone mobilijar koji se eventualno nalazi u baštama tih objekata;

Dozvoljeno je i pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (svih vrsta kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu;

Zabranjuje se prodaja hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, svih vrsta kafa i drugih toplih i hladnih napitaka sa aparata koji se nalaze na svakom mjestu – od zgrada javne uprave do benzinskih stanica;

Zabranjuje se rad tržnih centara, štandova/tezgi i sl.;

Zabranjuje se rad fitnes centrima i teretanama. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

 Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama.

Na otvorenom prostoru zabranjuje se boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport.

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od dva punoljetna lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta , plaže i sl.)

Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću;

Dozvoljen je rad frizerskim i kozmetičkim salonima i srodnim privrednim društvima do 20h. Dozvoljen je rad i neprehrambenim prodavnicama, takođe do 20 časova..

Dozvoljeno je korišćenje hotelskih restorana samo za goste hotela u periodu od 7 do 18h.

MJERE ZA ŠAVNIK VEČERAS OD PONIOĆI DO 31. MARTA:

U Šavniku zbog pogoršane epidemiološke situacije zabranjuje se: ulazak i izlazak iz opštine, zabrana kretanja od 21 do pet časova, zabranjena okupljanja, javni skupovi, rad ugostiteljskih objekata...

Ulazak i izlazak iz opštine (osim tranzita kroz opštinu);

Zabrana kretanja od 21-05 časova;

Zabranjena su masovna/socijalna okupljanja;

Zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i zatvorenom;

Zabranjuje se rad svih vaspitno-obrazovnih ustanova i prelazi se na onlajn nastavu;

Zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima;

Zabranjuje se rad kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata; obaveza vlasnika je da uklone mobilijar koji eventualno imaju u baštama tokom trajanja zabrane. U okviru ove mjere, međutim, dozvoljeno je pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka (kafa i dr.) po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom. Dozvoljen je i ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu;

Zabrana rada automata (prodaja hrane, pića, kafe i drugih napitaka) na svim mjestima;

Zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju zanatsku i uslužnu djelatnost (frizerskih i kozmetičkih salona i srodnih djelatnosti )

Zabranjuje se rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga – odnosi se i na štandove i tezge;

Zabranjene su djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru;

Zabranjuju se sve sportske manifestacije i aktivnosti u zatvorenim objektima. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

Zabranjuje se rad priređivača igara na sreću.

Dozvoljen je rad marketa, kioska za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, štampe, sredstava za zaštitu bilja, sjemena i danog materijala poljoprivrednog bilja ili pogrebne opreme, kao i benzinskih stanica i prodavnica za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Ublažene mjere za Herceg Novi

Od 24. marta mjere će biti popuštene za stanovnike Herceg Novog. Dozvoljeno je kretanje do 21 čas, a prodavnice biće otvorene do 20 sati. Iz grada je moguće izaći i ući isključivo uz potvrdu o kretanju.

KCCG: Smanjen broj hospitalizovanih i životno ugroženih

"Statistički podaci pokazuju da je za pet odsto smanjen broj hospitalizovanih pacijenata, a za 20 odsto smanjen broj životno ugroženih pacijenata", saopštila je direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović.

Ona je naglasila da su zbog toga, ljekari KCCG u mogućnosti da od danas pomognu kolegama u nikšićkoj Opštoj bolnici.

Radulovićeva je, na pitanje o problemu sa respiratorima u Opštoj bolnici Nikšić, izjavila da je pet pacijenata iz te zdravstvene ustanove transportovano u KCCG, a četvoro njih u Brezovik.

"Sve vrijeme je zdravstveno stanje ovih pacijenata bilo stabilno i nije ga bilo moguće ugroziti transportom", objasnila je ona.

MLATOVIĆ: UJEDINIMO SE I POŠTUJMO MJERE

"Postoji pozitivan trend broja novooboljelih što je rezultat strožih kontrola koje su donijete.", poručio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

"Moramo da se kao društvo ujedinimo. Izlaz je što bolje poštovanje mjera. Želimo da se trend broja novozaraženih ide brže", kazao je Milatović.

On je ponovo apelovao na građane da se što više pridržavaju mjera.

"Zatvaranje nije samo zatvaranje samo ekonomije, već i cijelog društva. Ovo nije borba Vlade, već svih nas i borba u kojoj nema podjela", jasan je Milatović.

Naglasio je i da su kao Vlada spremni da rade u saradnji sa državnim organima.

"Smatramo da će ova sezona, koju projektujemo na 55-60 odsto realizacije biti takva, kakvu je projektujemo", kazao je ministar.

BOŽOVIĆ: Novi soj se lakše i brže širi

Epidemiološkinja Božović saopštila je da se novi soj virusa lakše i brže širi i da je trenutna epidemiološka situacija složena.

"Mjere su apsolutno učinkovite i protiv novog soja", istakla je ona.

Kazala je i da očekuje da za par sedmica bude bolja epidemiološka situacija.

Božović je dodala da je drugom dozom vakcinisano 1.072.