Društvo

FITNES CENTRI TRAŽE POMOĆ DRŽAVE: TROŠKOVI SU OGROMNI, NEĆEMO OPSTATI AKO USKORO NE POČENEMO DA RADIMO

Autor Gordana Bojanić

Iz Udruženja fitnes centara Crne Gore oglasili su se danas saopštenjem ukazujući da su zatvoreni u trenucima kada je najpotrebnije da dobiju šansu da rade.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Oni apeluju na nadležne da ih saslušaju i pruže im pomoć.

"Agonija u kojoj se nalaze fitnes centri i zaposleni u ovim privrednim subjektima je svoju kulminaciju dobila u već drugom zatvaranju usred 'vježbačke sezone'. Mart prošle godine je bio svojevrstan šok. Početak suočavanja sa bolnom činjenicom da je korona među nama, osjećaj zajedništva i davanja doprinosa ukupnoj borbi društva sa ovom pošasti, nadjačao je važnost onih mjeseci na kojima se najviše temelji naše poslovanje", saopšteno je iz Udruženja fitnes centara.

Tokom prvog talasa i zatvaranja dijelom su, kako navode, subvencionirane zarade zaposlenima i omogućene neke povoljnosti kao što su mogućnost odgađanja kreditnih obaveza, oslobađanje od dijela troškova za električnu energiju, komunalija...

"Sa nestrpljenjem smo čekali početak rada kako bi pokušali učiniti stabilnim naše poslovanje i održati se do početka sljedeće vježbačke sezone. Ubrzo se pokazalo da ni početak rada nama neće donijeti slobodu da stvaramo. Sve mjere su od strane članova ovog Udruženja u potpunosti sprovođene i poštovane. Česti obilasci od strane inspekcijskih organa su završavani pohvalama i priznanjima o pokazanom stepenu društvene odgovornosti. Ovo ne bi bilo ništa neobično da su svi sudionici društvenih, privrednih i drugih aktivnosti bili na istom nivou svijesti o potrebi svog odgovornog ponašanja", saopšteno je iz Udruženja fitnes centara i dodato:

"Preduzimali smo i propisane i nepropisane mjere kako bi stvorili uslove za bezbjedan boravak u našim centrima. Troškovi održavanja su višestruko porasli a mogućnost da privređujemo je uveliko bila ograničena mjerama koje su najmanje bile racionalne. Jedna od mjera koja nam je nanijela najveću štetu je zabrana boravka više od dvadeset lica istovremeno u objektu i pored činjenice da su naši fitnes centri ukupne površine od 700-1500 m2. Uz ovu mjeru navodimo i zabranu održavanja grupnih treninga iako je kod tog vida rekreacije najlakše kontrolisati postavku vježbača i rekvizita."

Zamislite samo, dodaju, koliko je bilo teško opstati i održati broj zaposlenih u uslovima kad su im najvažnije prihodne aktivnosti bile zabranjene.

"Čitavo vrijeme, i pored navedenih činjenica, nismo svrstavani u ugrožene djelatnosti. Napominjemo da smo se svi trudili da sve poreske i druge obaveze koje proističu iz statusa privrednog subjekta na vrijeme izmirimo. Motivaciju za dodatni napor da izdržimo nam je davala činjenica da će ubrzo krenuti sezona, da će nam se omogućiti rad sa grupama i da za nas dolaze bolja vremena. Dodatnu snagu nam je dala odluka iz decembra kad smo prvi put prepoznati kao ugrožena djelatnost i nakon dužeg vremena smo postali korisnici pomoći. A onda je uslijedio šok. Zatvoreni smo u momentu kad nam je najpotrebnije bilo da dobijemo šansu da radimo", navedeno je u saopštenju Udruženja.

"Mi ćemo i sad iskazati podršku mjerama i biti najveći podržavaoci svih napora da se pobijedi trenutna epidemiološka situacija jer se mi bavimo djelatnošću kojoj je primarni cilj očuvanje zdravlja. Ipak, postavićemo i pitanje, šta ako mjere zabrane obavljanja privredne djelatnosti uskoro ne daju rezultat? Da li mislite da mi možemo opstati ako uskoro ne počnemo da poslujemo i ne iskoristimo barem dijelom ovu vježbačku sezonu? Daćemo odmah i odgovor. Nećemo! Izgubiće se radna mjesta i ugasiće se subjekti najkorisnije djelatnosti u modernom svijetu. Djelatnosti čiji nosioci zarađuju za sopstvenu egzistenciju kroz doprinos zdravlju i pojedinca i društva u cjelini."

Poručuju da javno šalju apel onima koji odlučuju, kako bi shvatili značaj potrebe opstanka, razvoja i daljeg širenja fitnes zajednice.

"Predugo smo ćutali, najviše iz želje da budemo solidarni sa cijelom društvenom zajednicom, nadajući se da će brzo sve proći. Sad molimo nadležne da razgovaramo i da čuju naš glas. Trebaju nam mjere dugoročnog oporavka i treba nam ruka podrške. Nadamo se da će epidemija uskoro postati prošlost a fizička aktivnosti zdravi životni stilovi budućnost svakog našeg građanina", zaključuju u saopštenju.