Društvo

Uskoro mobilno lociranje pozivaoca broja 112

Autor Kristina Stevović Izvor MINA

Direktorat za zaštitu i spašavanje - Operativno komunikacioni centar (OKC) potpisaće ugovor sa multinacionalnom tehnološkom kompanijom Google, koji će omogućiti automatsko mobilno lociranje pozivaoca broja 112, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

MUPCG
Izvor: Twitter/Mu

Iz MUP-a su kazali da je u saradnji sa svim crnogorskim mobilnim operatorima, firmom Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba, Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Google-om uspješno testiran navedeni servis.

"Zahvaljujući servisu će svi pozivaoci odmah moći biti locirani na teritoriji cijele Crne Gore sa preciznošću pozicije od dva do najviše 20 metara", navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su napomenuli da je dosadašnja tehnologija omogućavala lociranje posredstvom baznih stanica, ali je preciznost bila na nezadovoljavajućem nivou, posebno u ruralnom dijelu Crne Gore što nije ispunjavalo standard definisan Pravilnikom o jedinstvenom evropskom broju 112.

Prema njihovim riječima, nedavno je predstavljen još jedan novi servis OKC 112.

“Riječ je o e-CALL servisu za automatsko lociranje vozila, prilikom udesa, koji omugućava komunikaciju sa povrijeđenim u autu. To je moguće samo kada je riječ o vozilima proizvedenim tokom 2018. godine i kasnije”, naveli su iz MUP-a

Taj servis, kako su pojasnili, automatski, osim lociranja mjesta udesa, daje i podatke o broju putnika u vozilu, smjeru kretanja, vremenu udesa, broju šasije, vrsti goriva i kategoriji vozila.

Iz MUP-a su podsjetili da broj OKC 112 funkcioniše od 2007. godine, a znatno je unaprijeđen 2015. godine puštanjem u rad savremenog švedskog CoordCom sistema, koji se koristi širom svijeta, a najviše u Ruskoj federaciji.

Od oktobra 2015. godine do danas OKC 112 u Podgorici, Baru i Bijelom Polju primili su 841.286 poziva, što je u prosjeku više od 400 dnevno.