Društvo

Picula: Stanje u oblasti slobode i nezavisnosti medija zabrinjavajuće

Autor Kristina Stevović Izvor MINA

Stanje u oblasti slobode i nezavisnosti medija u Crnoj Gori je zabrinjavajuće, i mora se unaprijediti, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru, Tonino Picula.

Izvor: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Tanjug


On je u intervjuu agenciji MINA rekao da su se prilikom izrade izvještaja o napretku Crne Gore trudili da zaista daju uravnoteženu ocjenu stanja u državi.

“Volio bih sada iskoristiti priliku i naglasiti i nužnost unaprjeđenja situacije u području slobode i nezavisnosti medija koje zabrinjava i koje je i u zadnjih pet izvještaja Evropske komisije (EK) ocijenjeno bez napretka”, kazao je Picula.

On je rekao da su, prateći situaciju u pravosuđu, tužilaštvu i javnoj upravi, stekli realan utisak o ograničenom napretku.

Picula je istakao da su, prije svega, to pitanja nezavisnosti, profesionalnosti, efikasnosti i odgovornosti sudija, kako se navodi i u preporukama GRECO-a objavljenim u februaru prošle godine.

“S naglaskom na sastav Sudskog savjeta, kao tijela kojem je glavni zadatak očuvanje nezavisnosti i autonomije sudijske profesije, gdje bi bar pola članova trebalo da budu sudije, a ministar pravosuđa ne bi smio biti član tog tijela, kao i da kriterijumi za odabir članova i dalje nijesu jasni”, kazao je Picula.

On je dodao da Crna Gora posjeduje mehanizme potrebne za osiguravanje nezavisnosti sudija i tužilaca.

“Treba ih nadograđivati, pa je takav i slučaj s postizanjem međustranačkog dogovora o ključnim imenovanjima sudija i tužilaca, nadovezujući se na pregovaračka poglavlja 23 i 24, umjesto da se vanrednim postupcima dovodi u pitanje ionako ograničeni dosadašnji napredak”, ocijenio je Picula.

Na pitanje šta treba da bude u fokusu Vlade, kada su u pitanju nedavno najavljene izmjene tužilačkih zakona, on je rekao da bi se, da nije došlo do povlačenja predloga izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, to protumačilo kao nazadovanje.

“Aktuelni Zakon o državnom tužilaštvu je u skladu s evropskim standardima i svako kadriranje koje se pokuša postaviti usvajanjem novog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, a koje ne bi bilo u skladu s evropskim standardima, slalo bi krivu poruku o namjerama sada vladajuće crnogorske koalicije”, kazao je Picula.

On je pozdravio to što je crnogorska Vlada zatražila mišljenje stručnjaka iz Venecijanske komisije na nacrt zakona.

“To je i u skladu s preporukama institucija Evropske unije (EU), jer je takve izmjene zakona i uopšteno osjetljiva pitanja iz domena pravosuđa potrebno donositi u skladu s najboljim evropskim standardima i uz sveobuhvatne konsultacije”, kazao je Picula.

Na pitanje koliko je važno izbjeći politički revanšizam u postizbornom kadriranju, on je odgovorio da razumije želju vladajuće većine da se krene u korijenite promjene, ali da smatra da pri tome treba postupati što racionalnije.

“Rekordni izlazak građana Crne Gore na parlamentarne izbore je bio znak da građani žele promjene i korekciju dosadašnjeg načina vladanja. Vjerujem da je te odgovornosti svjesna i aktuelna vladajuća koalicija”, kazao je Picula.

On smatra da je jedini način da se javna uprava reformom unaprijedi postavljanje potpuno profesionalnih, meritokratskih načela za primanje i napredovanje.

Picula je rekao da se po tom Crna Gora, država koja se nalazi u visokom stadijumu pregovora o članstvu, ne bi trebala razlikovati od prakse u EU, navodeći da uvijek treba težiti potpunoj profesionalizaciji javne uprave.

“Hoće li doći prije do profesionalizacije ili revanšizma? Volio bih da se odvija prva opcija, jer bi revanšizam sigurno povećao napetosti u Crnoj Gori u kojoj i ovako trenutno vladaju višestruko složeni odnosi na političkoj sceni, gdje su linije rasjeda višestruke, pa je i kohabitacija zahtjevniji i složeniji proces”, naveo je Picula.

On je rekao da bi više od 76 odsto podrške pristupanju i više od 80 odsto građana koji imaju pozitivan stav prema EU morali svakoj političkoj opciji u Crnoj Gori biti jasan putokaz kojim smjerom ići.

“Prije svega, očekujem od Vlade Crne Gore, nakon ovih stotinjak dana uhodavanja, da odgovorno i sistematski pristupi zadatim reformama”, kazao je Picula.

Prema njegovim riječima, iako je Crna Gora prihvatila novu metodologiju o pregovaranju, i dalje će glavni aspekt pregovora ostati poglavlja o vladavini prava.

“Za očekivati je da će Slovenija s nadolazećim EU predsjedavanjem staviti fokus na proširenje, pa je potrebno pripremiti teren za to. Stoga očekujem da Crna Gora nastavi svoj put kao zemlja kandidat koja je ujedno i predvodnik toga puta”, kazao je Picula.