Društvo

POČELA VAKCINACIJA GRAĐANA U BARU

Autor Jovana Raičević Izvor Bar Info

U barskom Domu zdravlja danas je počela vakcinacija građana iz prioritetne grupe, starosne dobi preko 80 godina, piše Bar info.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Epidemijska situacija u gradu pod Rumijom i dalje je složena, kazala je direktorka ove zdravstvene ustanove, dr Branka Purlija, navodi Bar info.

“Ljekari i sestre rade od osam do 21 sat i u svakoj će smjeni biti vakcinisano po 55 građana. Krenuli smo redom, najprije će vakcinu primiti naši sugrađani preko 80, a zatim i 75 godina, koji su se prijavili na broj 1717. Naš cilj je što brža i masovnija vakcinacija, ali to ne zavisi od nas, već od isporuka vakcina. Očekujemo i nove količine, ali i zainteresovanosti građana. Svi koji dođu na vakcinu, prvo prođu ljekarski pregled”, izjavila je za Radio Bar i Bar info direktorka Doma zdravlja, dr Branka Purlija.

Među prvima za vakcinu su se prijavili Milovan Savović (89) i Sreten Drašković (83).

“Preporučujem svima da se vakcinišu, jer na taj način stičemo i lični i kolektivni imunitet. Vakcina je jedini spas u borbi protiv korone i našim nastojanjima da se vratimo normalnom životu”, kazao je Milovan Savović.

Sreten Drašković, takođe smatra da bi vakcinu trebalo da prime svi, i stari i mladi, ističe Bar info.

Epidemijska situacija u Baru i dalje je složena. Trenutno je zaraženo 620 građana, a broj novoinficiranih varira od 20 do 40, koliko ih je bilo juče.

“Zdravstvena situacija jeste složena, pa smo, kako bi izašli u susret pacijentima i smanjili duga čekanja na terapiju i pregled, stavili u funkciju još jedan pomoćni objekat sa ležajevima. Ukoliko se i dalje bude pogoršavala, a nadamo se da neće, spremni smo da uz vrlo male investicije proširimo kapacitete Doma zdravlja”, kazala je direktorka Purlija, koja je navela da je proširen i rad patronažne službe, koja dnevno posjeti stotinu pacijenata, zaključuje Bar info.