Društvo

ČIRGIĆ ZA MONDO: RADIĆEMO I BEZ PLATA, OVO JE MISIJA KOJU SMO SPREMNI DA VODIMO DO KRAJA! (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić kazao je da će on i profesori tog fakulteta nastaviti sa nastavom sve do dana kada država, kako kaže, smnogne snage da ugasi tu ustanovu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Ispred nekadašnjeg Ministarstva kulture, prije tri dana, organizovan protest profesora, saradnika i studenata Fakulteta za crnogorski jezik i književnost zbog toga što Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije od prošle godine uplatilo nijednu ratu za tu ustanovu – uprkos zakonskoj obavezi privremenog finansiranja.

"Skup je bio miran, bez uvreda, gotovo naučni. Tri puta nas je obezbjeđenje napomenulo da Dragan Koprivica (savjetnik pri Ministarstvu kulture) želi da nam se obrati, ali mi to nismo htjeli kako bi izbjegli njegove provokacije", objasnio je Čirgić za MONDO.

On je kazao da je sve što se dalje dešavalo posledica onoga što je Koprivica uradio, iako su, kako kaže, organizatori pozivali građane da se vrate.

"Oni žele da blokiraju rad fakulteta", kazao je Čirgić i dodao da im je veliki broj građana, nakon što je objavljena informacija da resorno ministarstvo ne uplaćuje sredstava za FCJK, pružio finansisku podršku .

"Ova vlast mora znati, da do dana kada oni smognu snage da ugase ovaj fakultet, ako smognu snage, do toga dana ćemo mi držati nastavu i raditi, bez obzira hoće li oni poštovati svoje zakonske obaveze o finansiranju fakulteta. Svi živimo od plate, ali nikome od nas nije ta plata motiv za rad ovdje. Ovo što mi radimo misija je koju su druge zemlje davno završile , mi za njima kasnimo i spremni smo da tu misiju vodimo do kraja", kazao je Čirgić.

POGLEDAJTE VIDEO: