Društvo

U nikšićkoj Opštoj bolnici situacija pod kontrolom

Autor Kristina Stevović Izvor MINA

U Opštoj bolnici u Nikšiću 102 osobe oboljele od korona virusa imaju težu kliničku sliku, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice, Marko Mitrović, rekao je da je kapacitet te zdravstvene ustanove u Kovid zoni, koja raspolaže sa 105 kreveta, povećan otvaranjem Dnevne bolnice u područnom odjeljenju škole Braća Ribar u Zavrhu.

„U Dnevnoj bolnici, koja raspolaže sa 30 kreveta, u najsavremenijim uslovima deset pacijenata inficiranih korona virusom prima terapiju dva puta dnevno. Njenim otvaranjem rasterećuju se kapaciteti Opšte bolnice“, rekao je Mitrović i dodao da je njeno otvaranje omogućeno u saradnji sa Ministarstvima zdravlja, prosvjete i odbrane.

Kako je istakao, u srijedu je bio povećan broj oboljelih od korona virusa i onih koji su zadržani na bolničkom liječenju, ali je situacija pod kontrolom.

Mitrović je ukazao da je, od 9. februara od kada kao vršilac dužnosti upravlja nikšićkom bolnicom, izvršena reorganizacija rada u Kovid zoni i povećan broj medicinskih tehničara i sestara, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, čim eje situacija znatno relaksiranija.

„U svakoj smjeni ima povećan broj radnika, kao i stalno dežurstvo medicinskog tehničara u najtežoj Kovid C zoni koji kontinuirano vrši monitoring svih pacijenata, što do sada nije bio slučaj. Očekujemo da ćemo dobiti pomoć i u ljekarskom kadru“, rekao je Mitrović.

On je ukazao da je do sada bilo oboljelo 30 ljekara od korona virusa, a da je troje trenutno inficirano.

Opšta bolnica dobila je danas medicinsku opremu u vrijednosti od 40 hiljada EUR kao donaciju Ambasade Amerike i predstavnika njenih američkih firmi, kao i 100 brzih testova za analizu na postojanje korona virusa.

Mitrović je predočio da je riječ o aparatima kojima se vrši filtracija svih do sada poznatih virusa i tako omogućava sigurniji, lakši i jednostavniji rad u hiruškim salama operacionog bloka, kao i generatoru za napajanje za elektrozvučne i hiruške jedinice.

„Ovom donacijom zaokružena je najsavremenija oprema neophodna za hirurše intervencije“, rekao je Mitrović i pozvao građane na poštovanje epidemioloških mjera.

Prema njegovim riječima, Opšta bolnica dobila je i infuzionu pumpu kao donaciju Saveza sindikata, koja je bila neophodna za rad u kovid zoni Internog odjeljenja.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Veljo Čađenović, ukazao je da je solidarnost jedan od puteva kojim se najlakše izlazi iz pandemije korona virusa.

„Uvijek imamo ljude dobre volje koji izdvaju sredstva itekakno potrebna zdravstvenom sistemu u ovoj teškoj situaciji, koju ublažava izuzetan danonoćni rad zdravstvenog kadra i dobra organizovanost Ministarstva zdravlja“, ocijenio je Čađenović.

On je saopštio da se ulažu napori kako bi bile povećane plate u zdravstvu, mada za sada nije precizirao koliko bi moglo biti to povećanje.

Načelnik Odjeljenja hirurgije i šef operacionog bloka, Dejan Bajović, predočio je da će se uz pomoć donirane najsavremenije opreme na tržištu podići nivo zdravstvenih usluga u nikšićkoj Opštoj bolnici.

„Govorimo o samoj atraumatičnosti hiruških procedura, boravka u bolnici i svega onoga što je do sada, možda, opterećivalo klasičnu hirušku proceduru. I ovo je pokazatelj brze saradnje firmi i pojedinaca, resornog Ministarstva i Opšte bolnice", istakao je Bajović.

Predstavnik američke firme Osmi red, Nikola Golović, rekao je da su već 27 godina pouzdani partneri u Crnoj Gori kroz razne donacije, posebno zdravstvenom sistemu.

„Naša uloga je da obezbjeđujemo najsavremeniju opremu američkih i evropskih proizvođača, a kroz donacije doprinesemo što boljem pružanju zdravstvenih usluga“, rekao je Golović.