Društvo

Naša zemlja primjer lošeg oporavka turizma

Autor Jovana Raičević

Crna Gora je primjer lošeg oporavka turizma, pri čemu turistička strategija prilagođena covidu ne postoji, saopšteno je iz Svjetske turističke mreže (WTN).

Izvor: MONDO

redsjednica WTN za Balkan i članica WTN izvršnog odbora, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, kazala je da je gotovo od samog početka pandemije putem medija predlagala strategiju oporavka turizma.

“Predlagala sam i model i tokove promocije crnogorske destinacije. Međutim, Vlada nije imala osjećaj da čuje preporuke i savjete. Nadam se da će biti dovoljno mudri da u ”posljednjem trenutku” naprave zaokret”, kazala je Gardašević-Slavuljica na obilježavanju godišnjice aktivnosti WTN-a, u sklopu Rebuiling travel inicijative.

Renomirani predavač iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Peter Tarlow, kazao je Gardašević-Slavujici da je ona pravi primjer stručnjaka koji razmišlja globalno.

“Od početka, jedan ste od naših pravih saveznika koji pokreće stvari, iako nijeste uspjeli da ih pokrenete u svojoj zemlji. Osobe kao Vi omogućavaju da WTN zaista funkcioniše”, rekao je Tarlow.

Predstavnici 127 zemalja, koje čine članstvo WTN-a, saglasni su da svjetski turizam više ne može da podnese zatvaranje i svi napori su usmjereni ka pametnom otvaranju destinacija. Stihijsko otvaranje, bez covid turističke stragije, je kontraproduktivno.

“Svjedoci smo da nekontrolisanje pandemije i porast krivulje infekcije utiče na kompromitaciju destinacije”, ističe se u saopštenju.

Kao dva krajnja primjera dobre i loše strategije oporavka turizma su Sejšeli i Crna Gora.

Tokom dvodnevne WTN konferencije, o oporavku turizma su govorili brojni ministri, predstavnici Svjetskog turističkog savjeta i priznati turistički eksperti. Njihov stav je jedinstven da je uslov za uspješan oporavak turizma striktno poštovanje protokola, aktivno vakcinisanje praćeno intenzivnom kampanjom, neprestana promocija destinacije, isticanje jedinstvenih potencijala i postojanje jasne post-covid turističke strategije.