Društvo

Ministarka zdravlja traži povećanje plata svim radnicima u zdravstvu

Autor Jovana Raičević

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović inicirala je povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima, saopšteno je iz resora na čijem je čelu.

Izvor: Vlada Crne Gore

Borovinić-Bojović je već 1. marta uputila mišljenje Ministarstvu finansija i socijalnog staranja”, navode iz Ministarstva.

Dopis koji je ministarka uputila ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću prenosimo integralno:

“U proceduri se nalaze Predlog zakona o dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čiji predlagač je dr Branka Bošnjak, potpredsjednica Skupštine Crne Gore i Predlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čiji predlagač je Sindikat doktora medicine Crne Gore.

Kao resorno Ministarstvo zdravlja veoma smo zainteresovani za povećanje zarada zdravstvenih radnika, cijeneći težinu i odgovornost njihovog rada, što je posebno došlo do izražaja u vremenu pandemije zarazne bolesti COVID-19.

Brižljivo smo razmotrili oba predloga, koji tretiraju samo povećanje zarada doktora medicine, a Ministarstvo zdravlja je mišljenja da povećanjem treba obuhvatiti sve zdravstvene radnike, a ne samo doktore medicine.

Kako se radi o dva predloga izmjena i dopuna istog zakona, a da su koeficijenti za utvrđivanje zarada zdravstvenih radnika utvrđeni Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost (“Službeni list CG”, br. 30/16 i 9/20), mišljenja smo da bi trebalo da se održi preliminarni sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija, kako bi se predlozi razmotrili i utvrdio iznos novčanih sredstava koji će biti planiran i opredijeljen za ove namjene u Budžetu Crne Gore za 2021. godinu, sa finansijskim izvještajem i pokazateljima. Tek nakon ovih aktivnosti, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, Ministarstvo zdravlja odnosno Vlada Crne Gore se mogu izjasniti o predlozima za izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Iz navedenih razloga, potrebno je da nas obavijestite o terminu za održavanje ovog sastanka, u što kraćem roku”.