Društvo

CRNA GORA VRAĆA DVOJNO DRŽAVLJANSTVO? Evo koji građani će moći da dobiju dva pasoša i pod kojim uslovima!

Autor Gordana Bojanić Izvor Blic

Zakon o crnogorskom državljanstvu koji zabranjuje posjedovanje dva pasoša, mogao bi uskoro da bude promijenjen.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vučkević

To bi onda značilo da će građani, ako ispunjavaju uslove, moći da uzmu i državljanstvo Srbije, a i crnogorsko, piše Blic. Promjene se, kako je premijer Zdravko Krivokapić ranije govorio, neće odnositi na dobijanje prava glasa.

Narednih dana biće formirana međuresorna komisija koja će raditi na izmjenama postojećeg zakona o državljanstvu. Ona treba da u što kraćem roku predloži zakonsko rješenje za građane koji žive u Crnoj Gori. Do 23. februara oko 600 građana Crne Gore već je podnijelo zahtjev za crnogorskim državljanstvom.

"To su građani koji žive, školovali su se i rade u Crnoj Gori, neki i cio život, ali su se primjera radi rodili u Srbiji. Njihovi roditelji žive u Crnoj Gori, oni plaćaju porez državi Crnoj Gori, a do sada nisu imali mogućnost da dobiju državljanstvo. Imamo neriješene slučajeve da roditelji nisu rođeni u Crnoj Gori, ali dijete jeste i niko od njih nema crnogorsko državljanstvo iako žive ovdje godinama", kažu u Vladi Crne Gore.

Sadašnja vlast smatra da je postojeći zakon rigorozan i diskriminatorski. Odrednica koja bi takođe trebalo da bude promijenjena je da crnogorsko državljanstvo može dobiti samo ono lice koje dostavi rješenje o ispisu iz državljanstva druge države. Promjenom ove odredbe regulisaće se pitanje dvojnog državljanstva, a ono se najviše odnosi na građane koji su porijeklom iz Crne Gore, a imaju srpsko državljanstvo. O ovom pitanju tek treba da se razgovara.

Najavu rešenja ovog pitanja pokrenuo je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, napominjući da je veliki posao pred Vladom. Premijer je i ranije govorio o problemu državljanstva, navodeći da je ono pravo izbora, ali i kako je dodao, treba ga razlikovati od prava na glasanje.

"Hoćete li imati dvojno ili trojno državljanstvo, to je pravo izbora, ali treba prihvatiti logiku koju većina zapadnih država ima, a to je da tamo gdje neko plaća porez tu treba i da glasa", rekao je Krivokapić.

Ukoliko bude riješeno ovo pitanje, to bi značilo da je posle 12 godina u Crnoj Gori građanima dozvoljeno i to pravo. Naime, od februara 2008, kada je zakon usvojen, Crna Gora, za razliku od Srbije, zabranjuje dva pasoša.

Kad kod kuće živiš kao stranac...

Ova tema bila je veliki kamen spoticanja u odnosu dvije zemlje. Najdrastičniji primjer je dugogodišnji poslanik i lider Narodne stranke Predrag Popović, kojem je u martu 2011, u zemlji u kojoj se rodio i proveo cijeli život, oduzeto crnogorsko državljanstvo.

Oduzet mu je pasoš, vozačka dozvola i lična karta. U Crnoj Gori je, potom, godinama boravio u statusu "stranca sa privremenim prebivalištem po osnovu spajanja sa porodicom", a državljanstvo mu je konačno vraćeno u septembru 2016.