Društvo

MITROVIĆ U BOTUNU: Uređaj za prečišćavanje otpadnih voda ne treba da bude blizu domova

Autor Gordana Bojanić

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda neprikladno je napraviti u blizini domova ljudi, posebno kada skoro nijedno takvo postrojenje u Crnoj Gori ne funkcioniše kako treba, poručio je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Mitrović se odazvao pozivu mještana Botuna, koji već danima protestuju na mjestu gdje je planirana izgradnja objekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

„Mještani Botuna se godinama protive izgradnji postrojenja samo nekoliko stotina metara od kuća, zahtijevajući promjenu lokacije, a peticiju za promjenu lokacije potpisalo je preko 600 mještana“, kaže se u saopštenju.

Mitrović je, kako se dodaje, posjetio lokaciju na kojoj je planirana izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

„Ne treba ostati nijem na apele mještana Botuna, posebno imajući u vidu da je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda planirana u naseljenom mjestu“, rekao je Mitrović.

On je istakao da Zeta nije zaslužila da se prema njoj odnose nemarno, jer joj treba oporavak, a ne dalja devastacija.

„Uostalom, smatram da je neprikladno u blizini domova ljudi napraviti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, posebno kada znamo da skoro nijedno takvo postrojenje u Crnoj Gori ne funkcioniše kako bi trebalo“, poručio je Mitrović.

On je saopštio da će zajedno sa saradnicima izanalizirati projektnu dokumentaciju, kako bi se, zbog poštovanja i brige prema Zeti i Zećanima, preispitalo premještanje lokacije, a sve u konsultacijama sa građanima i ostalim relevantnim akterima i institucijama.

„Mještani su izrazili veliko zadovoljstvo što su imali priliku da razgovaraju sa Mitrovićem i što su zajedno obišli Botun, jer do sada nijesu nailazili na razumijevanje nadležnih institucija“, dodaje se u saopštenju.

Mitrović je sa mještanima Botuna razgovarao i o problemima koje im prouzrokuje basen crvenog mulja u KAP-u.