stečeno pravo

MAJKE ČEKAJU POZIV PREMIJERA! SAVKOVIĆ: ZAKON NIJE NAJBOLJI, ALI IZGLASAN JE U SKUPŠTINI, MORA SE ISPOŠTOVATI USTAV!

Autor Gordana Bojanić

"Zakon nije trebalo da stupi na snagu, a da se prethodno ne doradi, ali kada je već izglasan, onda se Ustav mora poštovati", rekla je predstavnica majki sa troje ili više djece Željka Savković.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Ona je za MONDO kazala da očekuje od nove Vlade da majkama vrati stečeno pravo.

"To je jedino pravedno. Uputele smo zahtjev i čekamo poziv iz Vlade, strpljive smo i hoćemo da vjerujemo da pole 30 godina vlasti koja nas je dovela ovdje gdje smo, nova vladajuća većina hoće da ispoštuje Ustav i zavede pravdu koju svi čekamo", kazala je Savković.

Ona je istakla da na samom startu nije trebalo dozvoliti da zakon stupi na snagu jer ga je prethodno trebalo doraditi.

"Ali kada je već izglasan, od 1. januara 2016. godine,  22 051 majka je ostvarila pravo na naknadu. Vlada mora da ispoštuje svaku majku, bez obzira kakav će kasnije biti ovaj zakon", kazala je Savković i dodala da ako se zakon bude dorađivao to se mora uraditi studiozno, a one žene koje su pravo stekle po prvobitnom zakonu moraju primati naknadu.

Ona je rekla da dječiji dodatak, besplatni udžebenici, veća socijalna davanja i povećanje minimalne cijene rada, ne mogu biti nadoknada ženama koje su ostale bez naknada.

" Stečeno pravo nije oduzeto poslanicima koji su to pravo ostvarili u Skupštini Crne Gore 2008. godina, a kada je ukinuto 2010. godine, svi ti poslanici, koji su i danas radno aktivni , primaju te stečene penzije. Zašto bi majke bile manje vrijedne od poslanika", zapitala se Savković.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tagovi