FOND ZA ZRAVSTVENO OSIGURANJE

ČIRGIĆ PODNIO OSTAVKU

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić danas će podnijeti ostavku na tu funkciju, saznaje Pobjeda.

Izvor: Youtube/screenshot/CEMI

"Ostavka je adresirana na Vladinu Komisiju za imenovanja i razrješenja i Upravnom odboru Fonda za zdravstveno osiguranje. Na funkciji direktora Fonda bio sam gotovo pet godina i za vrijeme mandatnog perioda glavne aktinosti u mom radu bile su usmjerene na: unapređenju i efikasnijem ostvarivanju propisanih prava i njihovom proširenju, sa posebnom pažnjom na najosjetljivije kategorije, prije svega djecu i lica sa invaliditetom", naveo je Čirgić.

Čirgić je bio inače, na čelu Fonda četiri i po godine, a mandat bi mu istekao u aprilu. Imenovan je u aprilu 2016. godine, ali je funkcijupreuzeo tek u novembru, jer je u maju te godine izglasana takozvana Vlada izbornog povjerenja, tako da je pozicija direktora Fonda pripala opoziciji. Tada je na čelu Fonda bio Adis Balota, piše Pobjeda.

Na sjednici u četvrtak Vlada je razriješila Upravni odbor Fonda i imenovala novi. Prethodni Upravni odbor imenovan je u avgustu prošle godine. Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, u rješenju o razrješenju članova ovog tijela nije dato obrazloženje. Novi Upravni odbor ima pet članova i predsjednika, umjesto zakonom definisanih šest članova i predsjednika. Nije imenovan član iz reda zaposlenih u Fondu.

Pobjeda je juče objavila da je Čirgić u petak odbio nalog ministarke zdravlja Jelene Borovinić- Bojović da dostavi na uvid dokumentaciju koju zahtijevaju „u cilju zakonite primopredaje resora“. Borovinić-Bojović je 17. februara mejlom dostavila Fondu dopis naslovljen „Stavljanje na raspolaganje kompletne dokumentacije ovlašćenim licima koji su predstavnici Ministarstva zdravlja“. Ministarka je u tom dopisu upozorila „da ometanje rada iz nadležnosti resornog ministarstva podliježe procesuiranju“, ističe Pobjeda.

Čirgić joj je, pored ostalog, odgovorio da Fond za zdravstveno osiguranje nije dio resora Ministarstva zdravlja, ukazujuci da na dopisu koji su dobili nema djelovodnog broja, ministarkinog potpisa i pečata Ministarstva. Objasnio je i da Fond nije organ državne uprave, jer ne obavlja poslove državne uprave, te da za svoj rad odgovara Vladi u skladu sa Zakonom o državnoj upravi i u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, navodi Pobjeda.

DOPIS

Prema odredbama oba zakona, kako je naveo, „Ministarstvo vrši nadzor nad zakonitošću i cjelishodnošcu rada Fonda“. Ocijenio je i da se u skladu sa zakonskim odredbama „najavljena kontrola na navedeni način, obezbjeđivanjem posebne prostorije u Fondu i u trajanju od 120 dana, uz asistenciju zaposlenih Fonda, ne može podvesti pod pravom nadzora u smislu zakona“.

"U ugovoru o pružanju ekspertsko- konsultantskih usluga, stoji da je predmet ugovora pružanje ekspertsko- konsultantskih usluga na polju interne revizije, što prevazilazi propisani nadzor u smislu clana 71 Zakona o državnoj upravi",  naveo je Čirgić, upućujući ministarku i njene eksperte „na važeći Zakon o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru („Sl. list CG“ broj 75/18) koji uređuje pitanja unutrašnje revizije u javnom sektoru“.

"Na osnovu ovog zakona Vlada Crne Gore je donijela Uredbu o uspostavljanju unutrašnje revizije u javnom sektoru („Sl. list CG“ br. 79/19) kojom se utvrđuju nacin i kriterijumi za uspostavljanje unutrašnje revizije u javnom sektoru. Članom 3 Uredbe je definisano da je jedinica za unutrašnju reviziju Ministarstva zdravlja ovlašćena da obavlja unutrašnju reviziju nad javnim ustanovama iz oblasti zdravstva, ali ne i nad Fondom", podsjetio je Čirgić.

Upozorio je ministarku i na stav Državne revizorske institucije „da vršenje revizije u javnom sektoru može da obavlja državni revizor, zaposlen u DRI, a da poslove unutrašnje revizije mogu vršiti samo unutrašnji revizori shodno Zakonu o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru“, zaključuje Pobjeda.