zbog posljedica elementarnih nepogoda

VLADA SA 200.000 EURA POMAŽE PRIVREDNICIMA I GRAĐANIMA

Autor Adela Mulić

Vlada Crne Gore odobrila je 200.000 eura pomoći građanima i privrednicima koji su pretrpjeli štetu zbog posljedica elementarnih nepogoda.

Izvor: Vlada Crne Gore

Iz Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da su sredstva izdvojena iz tekuće budžetske rezerve od januara do marta ove godine.

“Vlada je odobrila korišćenje dijela sredstava za pomoć pravnim licima za finansiranje djelatnosti, fizičkim licima za liječenje, školovanje i poboljšanje materijalne situacije i sanacije posljedica elementarnih nepogoda do iznosa od 200.000 eura. Raspodjelu će vršti Komisija za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve, Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i uži kabinet Vlade, na osnovu podnijetih zahtjeva i odgovarajuće dokumentacije”, odlučeno je na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji programa pristupanja Crne Gore EU od 2020. do 2022 godine, za prošlu.

“Izvještaj je pokazao da je za prošlu godinu, od ukupno 281 obaveze, ispunjeno 121, što čini 43 odsto. Od 225 zakona i podzakonskih akata realizovano je 98, odnosno 44 odsto. Od 56 strategijskih dokumenata ispunjeno je 23, što čini 41 odsto”, kazali su u Vladi.

Kako navode, imajući u vidu da je prilikom izbora nove Vlade došlo do reorganizacije državne uprave, izvještaj je koncipiran tako da daje prikaz realizacije obaveza po poglavljima pravne tekovine i ukazuje na prioritete u narednom periodu koji omogućavaju ispunjenje privremenih i završnih mjerila.

“Izvještaj daje i pregled realizacije administrativnih kapaciteta, interno i eksterno zapošljavanje, u okviru 33 poglavlja pravne tekovine. U diskusiji je ocijenjeno da će izvještaj predstavljati važnu polaznu osnovu za sagledavanje preostalih obaveza u pregovaračkom procesu, kako bi se što kvalitetnije pristupilo pripremi novog Programa pristupanja Crne Gore EU od 2021. do 2023. godine”, rekli su u Vladi.

Premijer i ministri donijeli su i Uredbu o izmjeni Uredbe o uslovima za spoljnotrgovinski promet neobrađenih dijamanata, kojom se propisuju uslovi za spoljnotrgovinski promet neobrađenih dijamanata. Uredba definiše i kontrolu nad uvozom, izvozom i tranzitom dijamanata radi sprovođenja međunarodno dogovorenog postupka sertifikovanja Procesa Kimberley.

“Taj proces omogućava kontrolu trgovine robom za industrijske potrebe, a privrednicima neometanu trgovinu sa svim učesnicima, državama ili regionalnim privrednim organizacijama koje su potpisnice Procesa Kimberley”, objasnili su u Vladi koja je donijela i Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o obilježavanju duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama.

Kako objašnjavaju, postojećom Uredbom donijetom prije dvije godine, propisan je nov sadržaj i izgled akciznih markica za obilježavanje duvanskih proizvoda i alkoholnih pića, kao i upotreba dodatnih elemenata zaštite. Propisano je da se porudžbina, odobravanje, štampanje i izdavanje akciznih markica vrši putem informacionog sistema, kao i da se kontrola upotrebe akciznih markica vrši pristupom informacionom sistemu i sa udaljene lokacije.

“U cilju efikasnije implementacije novog rješenja, izmjene Uredbe će doprinijeti jačanju kontrolnih mehanizama od strane carinskog organa, u čijoj nadležnosti je postupak kontrole i naplate akcize i stvoriti uslove za osiguranje stabilnih prihihoda po osnovu akciza, zaštitu akciznih markica od falsifikovanja, kao i povećanje povjerenja samih korisnika akciznih proizvoda u njihov kvalitet”, rekli su u Vladi.

Koeficijenti

U skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Vlada je donijela i Odluku o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za ovu fiskalnu godinu.

“U postupku pregovora sa ovlašćenim predstavnicima reprezentativnih sindikata, usaglašeno je da se za fiskalnu 2021. godinu bruto obračunska vrijednost koeficijenta utvrdi u istom iznosu koji je bio i prethodnih godina – 90 eura”, naveli su u Vladi.

Krivokapićev kabinet je odlučio da se izmijeni i dodatak na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.

“Ovom odlukom se propisuje da se, pored ostalih, i službenicima Direkcije za drugostepeni poreski i carinski postupak uveća osnovna zarada za 30 odsto zbog povećanog obima poslova, složenosti predmeta, značaja poslova i odgovornosti službenika, s obzirom da isti odlučuju u pojedinim predmetima o iznosima koji prelaze milionske iznose”, rekli su u Vladi.

Iz Službe za odnose sa javnošću je saopšteno i da je donijeta odluka o dodjeli Ugovora o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa za januar, februar i mart ove godine. Direktor uprave za željeznice Marko Zečević je dužan da potpiše ugovor.

“Odlukom je definisano da naknada za pokrivanje dijela troškova nastalih u vezi sa pružanjem usluga za period od tri mjeseca, od 1. januara do 31. marta ove godine, iznosi 1.576.020 eura”, precizirali su u Vladi.