Društvo

VLADA CRNE GORE: Lani ispunili 43% EU obaveza

Autor Adela Mulić

Vlade Crne Gore je, na jedanaestoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, usvojila Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za 2020. godinu.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Crna Gora je lani ispunila 43% obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, saopšteno je iz Vlade.

Izvještaj je pokazao, između ostalog, da je za prošlu godinu, od ukupno 281 obaveze, ispunjeno 121, što čini 43%, navode u Vladi.

“Od 225 zakona i podzakonskih akata realizovano je 98, odnosno 44%. Takođe, od 56 strategijskih dokumenata ispunjeno je 23, što čini 41%”, saopšteno je iz Vlade.

Kako pojašnjavaju, imajući u vidu da je prilikom izbora 42. Vlade došlo do reorganizacije državne uprave, Izvještaj je koncipiran tako da daje prikaz realizacije obaveza po poglavljima pravne tekovine i ukazuje na prioritete u narednom periodu koji omogućavaju ispunjenje privremenih i završnih mjerila.

“Osim stepena ispunjenosti obaveza u strategijskom i zakonodavnom okviru, Izvještaj daje pregled realizacije administrativnih kapaciteta (interno i eksterno zapošljavanje) u okviru 33 poglavlja pravne tekovine. U diskusiji je ocijenjeno da će Izvještaj predstavljati važnu polaznu osnovu za sagledavanje preostalih obaveza u pregovaračkom procesu, kako bi se što kvalitetnije pristupilo pripremi novog Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2021 – 2023”, saopšteno je iz Vlade.

U skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Vlada je donijela Odluku o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2021. godinu. U postupku pregovora sa ovlašćenim predstavnicima reprezentativnih sindikata, usaglašeno je da se za fiskalnu 2021. godinu bruto obračunska vrijednost koeficijenta utvrdi u istom iznosu koji je bio i prethodnih godina – 90 eura.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.

“Ovom odlukom se propisuje da se, pored ostalih, i službenicima Direkcije za drugostepeni poreski i carinski postupak uveća osnovna zarada za 30% zbog povećanog obima poslova, složenosti predmeta, značaja poslova i odgovornosti službenika, s obzirom da isti odlučuju u pojedinim predmetima o iznosima koji prelaze milionske iznose”, saopšteno je iz Vlade.

Donijeta je Odluka o dodjeli Ugovora o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa za januar, februar i mart 2021. godine, prihvaćen pomenuti Ugovor i ovlašćen mr Marko Zečević, direktor Uprave za željeznice, da ga potpiše.

“Odlukom je definisano da naknada za pokrivanje dijela troškova nastalih u vezi sa pružanjem usluga za period od tri mjeseca (od 01. januara do 31. marta 2021. godine) iznosi 1.576.020 eura”, navodi se u saopštenju.

Oko 1.720.000 eura za održavanja željezničke infrastrukture

Vlada je utvrdila Program održavanja željezničke infrastrukture za period januar-mart 2021. godine.

“Prema odobrenim budžetskim sredstvima privremenog finansiranja za januar, februar i mart 2021. godine opredijeljena su sredstva u iznosu od 1.725.000 eura”, stoji u saopštenju.

Vlada je odobrila korišćenje dijela sredstava Tekuće budžetske rezerve za period januar – mart 2021. godine, za pomoć pravnim licima za finansiranje djelatnosti, fizičkim licima za liječenje, školovanje i poboljšanje materijalne situacije i sanacije posljedica elementarnih nepogoda do iznosa od 200.000 eura.

“Raspodjelu pomenutih sredstava vršiće Komisija za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve, Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Uži kabinet Vlade Crne Gore, na osnovu podnijetih zahtjeva i odgovarajuće dokumentacije”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je razmotrila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koji je Skupštini Crne Gore podnijela poslanica dr Branka Bošnjak.

“Tim povodom Vlada je usvojila mišljenje kojim se sugeriše odlaganje donošenja navedenog zakona i inicira formiranje radne grupe koja bi dodatno razmotrila i analizirala predložene izmjene”, poručuju iz Vlade.

Usvojena je Informacija o davanju ovlašćenja Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta za raspolaganje sredstvima Uprave za sport i mlade i potrebi sufinansiranja redovnih programskih aktivnosti sportskih organizacija u I kvartalu 2021. godine.

“U cilju privremenog sufinansiranja redovnih programskih aktivnosti sportskih organizacija do donošenja Zakona o Budžetu za 2021. godinu i objavljivanja javnog konkursa u skladu sa članom 117 Zakona o sportu, Vlada je opredijelila novčana sredstva u ukupnom iznosu od 914.896 eura, shodno iskazanim prioritetnim potrebama sportskih organizacija, koje je kroz analizu istih, Uprava za sport i mlade korigovala do nivoa iznosa ¼ opredijeljivanih sredstava u prethodnim godinama”, saopšteno je iz Vlade.