Društvo

VAKCINACIJA POČINJE NAREDNE NEDJELJE, OVO SU PRIORITETNE GRUPE

Autor Gordana Bojanić

Vakcinacija najugroženijih grupa stanovništva protiv korona virusa trebalo bi da počne već naredne nedjelje - saopštio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Borko Bajić.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

On je kazao da su pripreme završene, zdravstveni sistem je spreman, a sada je edukovano 800 ljekara za ovaj proces.

Prema Nacionalnoj strategiji za uvođenje i distribuciju i primjenu kovid-19 vakcina – prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici i starije osobe.

Juče nije precizirano na koji način će prvi kontingent od 2.000 vakcina biti raspoređen u okviru prioritetnih grupa.

Nacionalnom strategijom stanovništvo je u okviru dinamike imunizacije podijeljeno u osam grupa, ali se napominje da će razrada strategije u praksi teći u skladu sa karakteristikama vakcina, onako kako one budu postale dostupne u našoj zemlji.

Na prvom mjestu u okviru prioriteta za imunizaciju nalaze se zdravstveni radnici na poslovima najvećeg rizika kojih je u našoj zemlji 1.830, kao i ostali zdravstveni radnici i saradnici kojih je 4.698, zatim nemedicinski kadar njih 2.059.

Poslije njih idu zdravstveni radnici i saradnici, kao i nemedicinsko osoblje kojeg ima oko 2.500.

Među prvima će se i vakcinisati sve osobe starosti od 80 i više godina, a nakon njih i svi oni koji imaju od 75 do 79 godina, zatim oni od 70 do 74 godina starosti. U Strategiji se navodi da starih osoba od 80 do 84 ima 12.825, od 85 i više godina – 8.051. U Crnoj Gori ima 16.167 osoba od 75 do 79 godina, a od 70 do 74 je 23.739 osoba.

Kao prioritet su izdvojeni štićenici staračkih domova i ustanova za dugotrajnu hroničnu njegu.

U staračkim domovima ih je 730, u Javnoj ustanovi Komanski most 115, dok ih je u Resursnom centru 1. jun smješteno 221.

Tu spadaju zaposleni i zdravstveni radnici koji rade u tim ustanovama. U staračkim domovima ima ih 380, u ustanovi Komanski most 93, a Resursnom centru 145.

Nakon prioritetnih grupa, na redu za vakcinaciju su osobe koje imaju dijagnostikovanu neku od hroničnih bolesti ili stanja za koja je pouzdano utvrđeno da predstavljaju faktor rizika za razvoj komplikacija ili težih formi infekcije kovid-19. Tu su oni koji boluju od kardiovaskularnih oboljenja, hroničnih bolesti disajnih puteva, šećerne i drugih bolesti i stanja. Njih ima od 35.000 do 65.000 i nalaze se u posebnim grupama.

Vakcinisaće se i zaposleni u službama od posebnog značaja za funkcionisanje države kao što su Skupština, Institucija predsjednika države, Vlada, sudstvo/tužilaštvo, vojska, policija, vatrogasci, inspekcijske službe, komunalne službe, zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama, u trgovinskim lancima za proizvodnju i prodaju hrane, kao i u oblasti javnog saobraćaja, ali i osoblje UN i agencija – kojih je oko 37.500.

– Druge kategorije lica koja su u povećanom riziku od infekcije zbog socioekonomskih faktora su Romi (u objektima za kolektivni smještaj i privremenim naseljima – Berane, Nikšić, Tivat, Podgorica). Tu su i tražioci azila, izbjeglice i druga lica smještena u objektima za kolektivni smještaj kao i osobe u Instituciji za rehabilitaciju korisnika psihoaktivnih supstanci i (lica na izdržavanju krivičnih sankcija plus osoblje), kao i pomorci, njih je oko 10.000 do 20.000 – piše u strategiji.

Epidemiolog dr Senad Begić nedavno je saopštio da je urađen popis opreme za čuvanje vakcina u domovima zdravlja u našoj zemlji i da je kapacitet zadovoljavajući, te da je ostalo da kupe još nešto od opreme za smještaj vakcina.

Epidemilog IJZ prof. dr Dragan Laušević je na nedavnom treningu za novinare na kojem je predstavljena strategija upozorio građane da se maske tek sada ne smiju skidati već da je potreban dodatni oprez kako ne bi dobili virus pred samu vakcinaciju.

Kazao je da i oni koji se vakcinišu moraju da nose maske.

– Imunitet se dobija dvije sedmice nakon primljene druge doze vakcine. Iako se vakcinišete, antitijela imate u krvi ali ne i u sluznici pa ako ne nosite masku možete infekciju da prenesete onome ko nije preležao bolest – naglasio je tada Laušević dodajući da je preporuka i da se vakcinišu oni koji su preležali koronu.